Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH

Pehar: U FBiH veći broj oporavljenih nego aktivnih slučajeva

sarajevo (1)

U FBiH je u posljednja 24 sata testirana 344 uzoraka i nijedan nije bio pozitivan na Covid 19

Davor Pehar, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH i član Kriznog štaba FBiH kazao je da se prvi put u nekoliko mjeseci desilo da je veći broj oporavljenih nego broj aktivnih slučajeva što znači da je broj oporavljenih 461 dok je broj aktivnih slučajeva 444.

“TK i PK nemaju aktivnih slučajeva, sanirali su aktivna žarišta i uspjeli su se svi oporaviti. U Goraždu je samo jedan aktivan slučaj”, kazao je Pehar.

U FBiH je u posljednja 24 sata testirana 344 uzoraka i nijedan nije bio pozitivan na Covid 19. Do sada je u FBiH 9.377 uzoraka testirano, a potvrđen virus kod 938 osoba.

Hospitalizirano je 37 oboljelih, a dvoje od njih ima težu kliničku sliku i nalaze se na respiratoru.

Na pitanje kako će građanima biti omogućen test na koronavirus ne stariji od 24 sata kako bi mogli ući u Hrvatsku, Pehar je kazao da koliko je on shvatio vijesti iz susjedne države, “oni uvode obavezu za građane koji se vraćaju u Hrvatsku iz zemalja Evropske unije.”

“Ova odredba nije usmjerena na građane BiH, a ukoliko se takve odluke i donesu naš zdravstveni sistem će odgovoriti i naši građani će moći dobiti test unutar 24 sata”, kazao je Pehar.