BiH

Svečana primopredaja

Četiri američka helikoptera sletjela u kasarnu “Rajlovac”

10/12/2021

Rečeno je ovom prilikom da je potrebno nastaviti jačati Oružane snage BiH u interesu svih građana i ispunjavati obaveze kada je u pitanju euroatlanski put BiH

Četiri američka helikoptera opšte namjene Bell Huey II, namijenjena Oružanim snagama BiH, sletjeli su danas u kasarnu “Rajlovac”, gdje je održana tim povodom svečana primopredaja.

Riječ je o četiri helikoptera, čiji je ugovor o nabavi ukupne vrijednosti 38,539.378 američkih dolara, od čega je Bosna i Hercegovina sudjelovala s 4.360.000 dolara, odnosno 7,5 miliona konvertibilnih maraka, kroz program Foreign Military Sales (FMS). Preostali iznos osigurala je Vlada SAD sredstvima iz američkog programa pomoći prijateljskim zemljama Foreign Military Financing (FMF).

Na ceremoniji primopredaje obratili su se članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović, ministar odbrane BiH Sifet Podžić, ambasador SAD-a u BiH Eric Nelson i načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović, koji su poručili da je isporuka ovih helikoptera dio procesa modernizacije Oružanih snaga BiH.

Komšić i Džaferović su zahvalili Vladi SAD-a na značajnoj finansijskoj pomoći za nabavku novih letjelica, koje će povećati manevarske sposobnosti i biti na raspolaganju u kriznim situacijama.

Rečeno je ovom prilikom da je potrebno nastaviti jačati Oružane snage BiH u interesu svih građana i ispunjavati obaveze kada je u pitanju euroatlanski put BiH.

Ovom nabavkom, rekli su učesnici ceremonije, OSBiH bit će omogućeno još bolje izvršavanje zadataka i povećanje njihovog kapaciteta, što će pomoći bržem ispunjavanju standarda euroatlantske zajednice.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.