Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Epidemiologinja

Blažević: Realno je i kod nas očekivati omicron, ako nije već tu

mia_blazevic (1) (1)

Obzirom na ograničenu količinu podataka, još je teško reći kakav će utjecaj imati na efikasnost cjepiva,

Epidemiologinja Zavoda za javno zdravstvo FBiH Mia Blažević naglasila je da se u Federaciji Bosne i Hercegovine redovno radi sekvencioniranje određenog broja uzoraka COVID-19 pacijenata, vrši nadzor nad varijantama SARS-CoV-2 virusa koje cirkuliraju na našem području.

– Zasad još nemamo potvrđen omicron – novu varijantu virusa ali je realno očekivati da će se u skorije vrijeme pojaviti i kod nas, ako nije već tu – naglasila je za Fenu dr. Blažević.

Kaže da, prema dostupnim podacima koji uglavnom dolaze iz Južnoafričke Republike, izgleda da ta varijanta uzrokuje blažu kliničku sliku, u odnosu na ranije varijante SARS-CoV-2 virusa.

– Svakako treba imati na umu da je prosječna životna dob u Africi značajno niža nego u Europi i da prezentacija bolesti neće nužno biti ista. Obzirom na ograničenu količinu podataka, još je teško reći kakav će utjecaj imati na efikasnost cjepiva, iako postoje indicije da će zbog vrste i broja mutacija ta varijanta virusa imati veću moć izbjegavanja imuniteta zbog čega i jeste proglašena varijantom od zabrinutosti – naglasila je. Inače, omicron soj se prvobitno pojavio u Južnoj Africi, ali je detektovan i širom svijeta. Novi soj virusa korona – omicron potvrđen je i u susjednoj Hrvatskoj.

Upitana za epidemiološku situaciju, dr. Blažević kaže da se u Federaciji BiH već tri mjeseca bilježi visoka transmisija virusa u zajednici, u svim kantonima.

– To je svakako zabrinjavajuće pogotovo ako se uzme u obzir nizak obuhvat cijepljenja protiv bolesti COVID-19, koji prema službenim podacima iznosi 29,2 posto posebno u skupini osoba starijih od 60 godina kod kojih je smrtnost najviša – kazala je.