Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

MUP KS

Četiri kandidata za policijskog komesara pred članovima Nezavisnog odbora

policija-protesti-komesar-halilovic

Za policijskog komesara prijavili su se Nusret Selimović, načelnik PU Hadžići, Mirsad Dželilović, načelnik PU Centar, Džafer Hrvat, načelnik Sektora uniformisane policije i Muhamed Hasanović, načelnik Sektora za policijsku podršku

Četiri kandidata za policijskog komesara MUP KS danas imaju usmene intervjue sa članovima Nezavisnog odbora za izbor i reviziju policijskog komesara.

Miroslav Kružik, predsjednik NO ranije je kazao za Patriju da će kandidatima članovi NO postavljati pitanja shodno dostavljenim programima rada Uprave policije MUP KS i mjerama unapređenja rada policije.

„Nakon obavljenih intervjua Nezavisni odbor dostavlja listu sa najmanje dva kandidata ministru unutrašnjih poslova KS, a onda dalje on to delegira Vladi KS“, kazao je Kružik.

Za policijskog komesara prijavili su se Nusret Selimović, načelnik PU Hadžići, Mirsad Dželilović, načelnik PU Centar, Džafer Hrvat, načelnik Sektora uniformisane policije i Muhamed Hasanović, načelnik Sektora za policijsku podršku. Riječ je o kandidatima koji su već godinama u Upravi policije MUP KS te su obavljali različite dužnosti. Protiv dva kandidata od četiri prijavljena Mirsada Dželilovića i Džafera Hrvata podnesena je krivična prijava Tužilaštvu BiH. U oktobru 2018. godine prijavu je podnio Muriz Memić, otac ubijenog mladića Dženana Memića u kontekstu sakrivanja dokaza i saučesništva u prikrivanju istine o smrti 21-godišnjeg mladića u februaru 2016. godine.

V.d. policijskog komesara Milorad Bašić nije dostavio potpunu dokumentaciju te je tako ostao van utrke za novog policijskog komesara.

Izbor policijskog komesara trebao bi biti okončan polovinom avgusta.