Četiri osobe lišene slobode zbog ratnih zločina u Čapljini

BiH

sipa hapsenje

Po nalogu Tužilaštva BiH, jutros su policijski službenici Državne agencija za istrage i zaštitu (SIPA), djelujući po uputstvima tužioca, izvršili lišenje slobode četiri osobe osumnjičene da su počinile krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području općine Čapljina.

Lišeni slobode su Nikola Zovko, rođen 19.10.1958. godine u Čapljini, Petar Krndelj, rođen 08.06.1960. godine u Metkoviću, Krešo Raič, rođen 05.10.1956. godine u Stocu i Ivica Čutura, rođen 31.01.1960. godine u Počitelju.

[pull_quote_right]Nakon lišenja slobode, osumnjičeni će biti ispitani, te će nakon toga biti odlučeno o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane u skladu sa zakonom[/pull_quote_right]

Osumnjičeni Ivica Čutura tereti se da je tokom jula 1993. godine na području općine Čapljina, zajedno sa njemu poznatim osobama, protivpravno lišio slobode civile bošnjačke nacionalnosti, koje su odvezli u logor “Gabela“.

Ostali osumnjičeni se terete da su za vrijeme rata u BiH, Nikola Zovko u svojstvu načelnika PS Čapljina, Petar Krndelj kao komandir PS Čapljina i Krešo Raič u svojstvu komandanta voda VP postupali suprotno odredbi Ženevske konvencije o zaštiti civilnih lica za vrijeme rata, tako što su zajedno s drugim pripadnicima Civilne policije PS Čapljina i Vojne policije u akciji na Čeljevskoj adi, kojom je rukovodio i bio prisutan Petar Krndelj, zarobili tri nenaoružane civilne osobe bošnjačke nacionalnosti, a potom ih na mjestu zarobljavanja lišili života.

U istoj akciji su teško ranili i zarobili još jednog pripadnika bošnjačke nacionalnosti koji je odveden u PS Čapljina, gdje je od nepoznatih pripadnika civilne policije sve vrijeme bio izložen fizičkom maltretiranju.

Zbog ranjavanja i zadobijenih povreda ova osoba je duže vrijeme bilo izloženo teškim fizičkim patnjama.

Nakon lišenja slobode, osumnjičeni će biti ispitani, te će nakon toga biti odlučeno o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane u skladu sa zakonom, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.