Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Četiri osobe zaražene brucelozom na području Kantona 10

BiH

dijana mamic
Mamić: Brojka oboljelih je zabrinjavajuća

Na području Kantona 10 u protekla dva mjeseca četiri osobe zaražene su brucelozom od kojih su dvije u Kupresu, jedna u Glamoču i jedna u Livnu, kazala je u četvrtak direktorica Zavoda za javno zdravstvo Kantona 10 dr. Dijana Mamić.

Po njenim riječima, uglavnom se radi o osobama koji su bili u neposrednom kontaktu sa zaraženim životinjama a informacija o zarazi potvrđena im je iz Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar, gdje se zaražene osobe nalaze ili su već završile s liječenjem.

– Pošto se radi o ozbiljnoj bolesti koje ostavlja trajne posljedice na ljudsko tijelo, brojka od četvero oboljelih je prilično zabrinjavajuća – ocijenila je Mamić.

Proteklih godina je na suzbijanju ove bolesti na području Kantona 10 provođeno više programa iskorjenjivanja bruceloze i eutaniziranje zaraženih životinja, a provodile su se i mjere cijepljenja životinja te veterinarski pregledi, ali se bolest ponovno javljiva.

Početkom godine Udruženje veterinara Kantona 10 je posebno upozoravala da epizootiološka situacija u ovom kantonu nije dobra te da je na više mjesta osim bruceloze dijagnosticirana bila i Q-groznica koja je prijetila ljudima.

Kako je kazano iz Uprave za inspekcijske poslove, ove bolesti koje prelaze na čovjeka su bile posebno izražene na rubnim dijelovima kantona gdje je dozvoljeno nomadsko stočarstvo.

Bruceloza se inače manifestira bolovima, malaksalošću i povišenom tjelesnom temperaturom koja doseže do 41 stepen.

Bolest nije smrtonosna, osim u slučajevima izrazito teških komplikacija, a liječenje je dugotrajno i komplicirano.