Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Senat potvrđuje Ginu Haspel kao prvu ženu na čelu CIA-e

haspel

Američki Senat u četvrtak će glasati o potvrđivanju imenovanja Gine Haspel kao prve žene na položaju direktora CIA-e.

Nominacija Haspel da predvodi američku špijunsku agenciju oživjela je debate o sada zabranjenom programu mučenja. Očekuje se da će njeno imenovanje biti potvrđeno nakon što se nekoliko Demokrata pridružilo većini Republikanaca u tvrdnji da će podržati kandidata predsjednika Donalda Trumpa.

Republikanski senator John Cornyn izjavio je u govoru u popodnevnim satima da će Senat uskoro glasati.

Čelnik republikanske većine u Senatu Mitch McConnell bio je u stanju da omogući da se nas glasanju zaobiđu protivnici njenog imenovanja, uključujući i oboljelog senatora Johna McCaina, koji je zatražio od senatora da je odbace.

On je u svom domu u Arizoni i neće glasati o imenovanju, prenosi Associated Press.

Podsjećamo, Odbor američkog Senata odobrio je u srijedu imenovanje Gine Haspel koju je Donald Trump izabrao na dužnost direktora CIA-e, uprkos njenoj spornoj ulozi u programima mučenja.

Haspel (61) koja je 33 godine radila u američkoj obavještajnoj agenciji, “najkvalificiranija je osoba koju je predsjednik mogao izabrati na čelno mjesto CIA-e i najprikladnija kandidatkinja u istoriji agencije”, rekao je u saopćenju predsjednik obavještajnog senatskog odbora Richard Burr.

CIA se više neće služiti tehnikama nasilnog ispitivanja uvedenima nakon 11. septembra koje se smatraju mučenjem, čak ni ako to naredi predsjednik, garantovala je u 9. maja u Kongresu Gina Haspel.

“Bezrezervno vam garantujem da pod mojim vodstvom CIA neće ponovo primjenjivati program ispitivanja i zatvaranja pod pritiskom”, rekla je Haspel tada pred senatskim odborom.

Tokom tih ispitivanja primjenjivane su simulacije utapanja (‘waterboarding’), a riječ je o tehnici koja je prema vojnoj doktrini nezakonita, ali su je dopustile najviše pravosudne instance i tadašnji predsjednik George W. Bush.

Nasilne metode ispitivanja zabranio je Bushov nasljednik Barack Obama.