Četiri sela na području Bosanske Kostajnice odsječena od svijeta

BiH

snijeg

Zimska služba uspjela je pročistiti dio puteva u selima na platou Balja, opština Kostajnica, ali su još neprohodni pravci prema selima Zovik, Podoška, Pobrđani i Studena, rekao je Srni portparol opštine Bosanska Kostajnica Aleksandar Pašić.

“Uprkos velikim naporima zimske službe, ova sela su odsječena od ostatka opštine već treći dan, ali očekujemo da će u toku dana biti prohodni putevi i prema ovim lokacijama”, istakao je Pašić.

On je dodao da su prohodni magistralni put Bosanski Novi – Bosanska Kostajnica i regionalni put Bosanska Kostajnica-Karan-Prijedor, ali je saobraćaj usporen zbog ugaženog snijega na kolovozu.

“Sve ulice prvog i drugog prioriteta te prilazi vrtiću, školama i Domu zdravlja su prohodni, a u toku je ponovno čišćenje trotoara u centru grada”, kaže Pašić.

Prema njegovim riječima, opštinska zimska služba zadužena je za čišćenje 78 kilometara lokalnih puteva i ulica.

U školama u Bosanskoj Kostajnici nastava se odvija redovno, rade i sve ostale javne ustanove i preduzeća, a snabdijevanje električnom energijom i vodom je uredno.

Visina snježnog pokrivača jutros u 7.00 sati  iznosila je oko 90 centimetara u gradu, a na platou Balja oko 180 centimetara, dok na pojedinim mjestima ima snježnih nanosa visokih tri do četiri metra.