Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

članica sds-a

Četiri stavke: Pandurević otkrila šta sadrži Program reformi BiH?

aleksandra-pandurevic-2

Aleksandra Pandurević, članica SDS-a je navela četiri ključne stavke koje sadrži Program reformi BiH

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović potvrdio je danas novinarima u Sarajevu da se juče usvojeni dokument “Program reformi odbrane BiH” nalazi u sefu i nijedan član Predsjedništva ga ne može objaviti sve do onog trenutka dok ne bude potvrđen od strane NATO alijanse u Briselu narednih dana.

Šarović je ponovio da to u suštini znači aktivaciju MAP-a, čime je trasiran put BiH ka ovom vojnom savezu.

Dodao je da po onome što znaju u SDS-u, iz izvora bliskih Predsjedništvu, ovaj dokument ne pominje vojnu neutralnost na bilo koji način.

– On onemogućava odlučivanje o članstvu u NATO-u nižih nivoa vlasti, ni entitata niti drugih nivoa. Nije moguće provesti referendum na nivou entiteta po ovom dokumentu. Jedina dva tijela koja mogu konačno da odlučuju i da potvrde poziv NATO-a za članstvo BiH u ovom vojnom savezu je Predsjedništvo i Parlamentarna skupština BiH – naveo je Šarović.

Aleksandra Pandurević, članica SDS-a je navela četiri ključne stavke koje sadrži Program reformi BiH

Nije poznato da li je imala uvid u sadržaj dokumenta, ali je ona je na Twitteru “otkrila” šta on sadrži.

“1. Ne pominje se vojna neutralnost; 2. Isključuju se niži nivou vlasti iz odlučivanja o NATO pitanjima i odlučuje sami nivo BiH; 3. Reforma odbrane u skladu sa NATO standardima i 4. Reforma bezbjednosti – stvaranje funkcionalnije policije”, napisala je Pandurević na Twitteru.

Podsjećanja radi, Predsjedništvo BiH je juče, na vanrednoj sjednici, donijelo odluku o imenovanju Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Savjeta ministara Bosne i Hercegovine.

Na istoj sjednici Predsjedništvo BiH je donijelo odluku da će u NATO sjedište u Briselu dostaviti dokument “Program reformi Bosne i Hercegovine”, u roku od jednog dana nakon što Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH potvrdi imenovanje predsjedavajućeg i ministara Vijeća ministara BiH, prenose agencije.