Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Četvorica radnika “Mittala” štrajkuju glađu u blizini Skupštine RS-a

BiH

1605_mital_radnici_strajk

Četvorica radnika, članova Upravnog odbora Sindikata prijedorskog “ArcelorMittala”, počeli su danas štrajk glađu u blizini zgrade Narodne skupštine RS-a.

Traže od Vlade RS-a da povuče odluku o prodaji osnovnog kapitala u Rudniku željezne rude “Ljubija“ Prijedor firmi “Israeli investment group“, a o čemu bi danas trebalo da se izjasni Narodna skupština RS-a.

Zahtijevaju da se prodaja zaustavi dok ne dobiju garancije eksperata rudarske i ekonomske struke.

Radnici su kratko rekli da će se zadržati u blizini parlamenta RS-a, iako ih policija upozorava da nije dozvoljeno da se okupljaju ispred zgrada u kojima je sjedište institucija RS-a.

Ostat će, kažu, u blizini, sve do ispunjenja postavljenih zahtjeva.

Skupštinski odbor za privredu prošle sedmice je zatražio od Vlade da povuče s dnevnog reda tu tačku, ali premijerka Željka Cvijanović smatra da za to nema razloga.

Zasad još nije ni izvjesno da li postoji skupštinska većina za odluku Vlade RS-a da se državni kapital u “Ljubiji“ proda firmi “Israeli investment group“, koja je dala bolju ponudu od “ArcelorMittala” Prijedor.

Poslanici trenutno razmatraju i informaciju o provođenju Strategije za suzbijanje nasilja u porodici u RS-u do 2019.

U nastvaku sjednice bit će riječi i o informaciji o realizaciji Programa i Strategije razvoja sporta u RS-u u prošloj godini, a zatim o prodaji državnih akcija „Ljubije“.