Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Četvrta volonterska akcija “72 sata bez kompromisa”

volonteri

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih „Ivan Pavao II“ mjesto je odgoja u vjeri, susreta i obrazovanja za mlade iz Vrhbosanske nadbiskupije. Već dugi niz godina iz mjeseca u mjesec, organiziraju se različiti projekti koji imaju za cilj osnažiti i odgajati mlade, te ih pripraviti za život kako bi razvijali pozitivnu energiju u društvu, u skladu s kršćanskim načelima.

Na prvoj volonterskoj akciji „72 sata bez kompromisa“ koja se održala od 15. do 17. listopada 2010., sudjelovalo je 800 mladih gdje su na 50 prijavljenih projekata sudjelovali mladi iz 50 župa.

Nakon uspješno održane prve akcije, druga akcija održana je u razdoblju od 27. do 30. rujna 2012. godine na kojoj je sudjelovalo 850 volontera, gdje su kroz 51 realiziran projekt mladi iz 20 župa pokazali svoje talente, znanje i umijeće, dok je treća akcija mladih koja se održala prije dvije godine u razdoblju od 25. do 28. rujna okupila 1 000 volontera koji su radiil na 65 projekata usmjerena na pomoć poplavljenom stanovništu BiH.

Četvrta volonterska akcija

Projekt koji je kroz tri realizacije okupio 2.650 mladih ove godine se nastavlja. U razdoblju od 29. rujna do 02. listopada, započinje i četvrta volonterska akcija „72 sata bez kompromisa“ koja će održati pod geslom „volontiRAJ NA ZEMLJI“ baš kao i prethodne tri akcije. U akciji koju realizira Nadbiskupijski centar za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ sudjelovat će 1000 mladih koji dolaze iz cijele Bosne i Hercegovine, koji će tijekom tri dana trajanja akcije u više od 20 lokalnih zajednica volontirati na više od 65 različitih projekata.

Volonterska akcija „72 sata bez kompromisa“ strukturom se izdvaja od ostalih volonterskih projekata, jer će mladi prijavljivajući se da volontiraju u svome mjestu ili nekome drugome raditi na projektima da na pri tome sve do početka akcije ne znaju na kojem projektu volontiraju, baš kao ni grad u kojem volontiraju.

Na ovaj način mladi svojim talentima i željom za pomoći onima kojima je pomoć itekako potrebna, stavljaju na raspolaganje sebe, svoje talente ali i dragocijeno vrijeme. Dok, opet s druge strane mnoge škole na području Vrhbosanske nadbiskupije, župe, različite organizacije i pokreti (Udruge) otvarajući svoja vrata projektu, mladima pružaju priliku da kroz volontersko djelovanje razviju kršćansku solidarnost za dobrobit cijele lokalne zajednice, što je osnovi cilj volonterske akcije.

Razvijanje solidarnosti mladih prema potrebitima, zajedničko djelovanje s mladima različitih religija iz raznih mjesta Bosne i Hercegovine kroz volonterski rad, podizanje svijesti o važnosti volonterskog djelovanja, osnovni su ciljevi volonterske akcije, što savršeno opisuje i geslo „volontiRAJ NA ZEMLJI“.