Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Blinkenov savjetnik

Chollet primio Schmidtov izvještaj o BiH: SAD ostaju privržene OHR-u i Dejtonu

derek-chollet-2

Schmidt je u svom redovnom izvještaju Vijeću sigurnosti UN-a naveo da se BiH suočava s pojačanim prijetnjama njezinoj stabilnosti i integritetu, upozoravajući na politiku koju vodi vlast u Republici Srpskoj (RS) predvođena Miloradom Dodikom

Savjetnik američkog državnog sekretara Derek Chollet se zahvalio visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidtu na izvještaju o situaciji u Bosni i Hercegovini, navodeći da Sjedinjene Američke Države ostaju privržene provedbi Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Zahvalio sam se danas Visokom predstavniku Schmidtu na njegovom polugodišnjem izvještaju Vijeću sigurnosti UN-a. Sjedinjene Američke Države ostaju privržene mandatu visokog predstavnika i punoj provedbi Daytona kako bi se osiguralo da svi građani BiH imaju priliku za bolju budućnost”, napisao je Chollet na Twitteru.

Schmidt je u svom redovnom izvještaju Vijeću sigurnosti UN-a naveo da se BiH suočava s pojačanim prijetnjama njezinoj stabilnosti i integritetu, upozoravajući na politiku koju vodi vlast u Republici Srpskoj (RS) predvođena Miloradom Dodikom.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) na čijem je Dodik čelu, te Vlada i Narodna skupština entiteta Republika Srpska predvođeni SNSD-om, u novom izvještaju koji je “procurio” u javnost su u negativnom kontekstu spomenuti 70 puta, na svakoj od ukupno 18 strana, navedeno je ranije.

Također je naveo da su neprihvatljive i najave “teritorijalne reorganizacije” zbog izostanka dogovora o izbornoj reformi koje dolaze iz HDZ-a BiH.

Podsjetio je i na činjenicu da Ustavni sud Federacije BiH ima samo pet od ukupno devet sudaca, zbog odbijanja predsjednika tog entiteta Marinka Čavare da imenuje nove, pa Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa ovog suda ne funkcionira.

Izvještaj se podnosi svakih šest mjeseci, a 61. trebao bi se 11. maja naći na dnevnom redu Vijeća. Zasad još nije jasno hoće li Schmidt govoriti u New Yorku, nakon što su to prošle godine spriječile Rusija i Kina koje su spriječile i potvrdu njemačkog diplomata za novog visokog predstavnika u BiH.