Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

poruka političarima

Schmidt: Entiteti pravno postoje samo na osnovu daytonskog Ustava

hoce li schmidt nametnuti
schmidt velika (1)

Zadatak političara u BiH je da konačno u potpunosti provedu Dayton i da o njemu ne pričaju izmišljotine

Visoki predstavnik Christian Schmidt je komentirao tvrdnje koje su se nedavno pojavile u javnosti.

“Nisu tačne tvrdnje da je pitanje vlasništva nad državnom imovinom već riješeno u Daytonu. Radi se o suštinskom pitanju koje tek treba riješiti u ovoj zemlji.

Dakle, zaključak je jednostavan: bosanskohercegovački političari, radite svoj posao!

U pogledu procesa koji će dovesti do rješenja, potrebno je razgovarati o ovom pitanju na tehničkom i pravnom nivou, što će voditi ka prihvatljivim i održivim rješenjima za pitanje raspodjele imovine između države, entiteta, Brčko Distrikta, kantona i općina”, poručio Schmidt putem zvanične stranice OHR-a.

Visoki predstavnik podsjeća da entiteti nemaju pravo na otcjepljenje od BiH i pravno postoje samo na osnovu daytonskog Ustava:

”Suverenitet i teritorijalni integritet BiH su neupitni i odlučno odbacujem sve vrste neodgovornih aktivnosti u tom pogledu.”

Visoki predstavnik podsjeća da granice unutar BiH ne postoje i ne mogu postojati, te da nikakve prepreke u pogledu slobode kretanja u BiH nisu prihvatljive.

“Zadatak političara u BiH je da konačno u potpunosti provedu Dayton i da o njemu ne pričaju izmišljotine. Poštivanje ustavnog poretka BiH je kamen temeljac dugotrajnog mira, stabilnosti i napretka Bosne i Hercegovine. Ustav BiH je sastavni dio Općeg okvirnog sporazuma za mir, a odluke Ustavnog suda BiH su konačne, obavezujuće i moraju se provoditi.”