BiH

njemački političar

Christian Schmidt zvanično kandidat za poziciju visokog predstavnika u BiH

20/01/2021

Christian Schmidt je političar Hrišćansko-socijalne unije i bivši ministar poljoprivrede Njemačke

Christian Schmidt i zvanično je kandidat Njemačke za poziciju visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini. Potvrdio je to za televiziju N1 Josip Juratović, član Bundestaga koji je kazao da je inicijativa njemačkog ministra vanjskih poslova Heika Maasa prošla proceduru u Vladi Njemačke.

Juratović je kazao da je Schmidt osoba koja je tiha, ali praktična i dosljedna u svojim ciljevima. S njim je, kaže, jutros razgovarao.

“Iduće sedmice smo se dogovorili da ćemo se naći. Razgovarat ćeme kako se postaviti dalje. Uvjeren sam da će dosljedno zastupati demokratske temelje u BiH i da ti sve od sebe da BiH krene putem Evropsku unije”, kazao je Juratović za N1.

Na upit kolike su šanse da Schmidta izabere Upravni odbor Vijeća za provođenje mira u BIH (PIK-Peace initiative coalition), a potvrdi Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN), Juratović navodi da je njemačka politika da ljude ne šalju u neizvjesnost.

“Postoje ogromne šanse da će proći”, naveo je.

Kako kaže, Schmidt jako dobro poznaje situaciju u Bosni i Hercegovini i Zapadnom Balkanu.

“On je neko ko od ‘90-tih godina prati situaciju uopće na Zapadnom Balkanu. Ne samo da poznaje BiH već i regiju, da je neko ko neće ući u svoju funkciju bez da dobro poznaje situaciju u regiji. Drugo je pitanje koje ciljeve će postaviti. Vjerujem da nije pristran na bilo koju stranu nego se strogo drži demokratskih temelja. Dogovorili smo se da ćemo se iduće sedmice  sastati sa ciljem da uskladimo mišljenja kako ćemo strateški dalje nastupati”, naveo je Juratović.

Christian Schmidt je političar Hrišćansko-socijalne unije i bivši ministar poljoprivrede Njemačke.

Visoke predstavnike u BiH bira Upravni odbor Vijeće za provođenje mira u BIH (PIK-Peace initiative coalition), a potvrđuje Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN).

Članice Upravnog odbora su Francuska, Italija, Japan, Kanada, Njemačka, Rusija, SAD, Velika Britanija, Predsjedništvo EU, Evropska komisija i Organizacija islamske konferencije (OIC) koju predstavlja Turska.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.