Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

udar na džepove

Cijena struje u BiH naglo skočila, iako za to ne postoji nijedno realno opravdanje

struja pixsell
27.09.2018., Sibenik - Opasnost od strujnog udara. Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Za poskupljenje električne energije i gasa u Evropi, za razliku od Bosne i Hercegovine, postoje opravdani razlozi

Jedini razlog zbog kojeg su elektroprivrede u Bosni i Hercegovini najavile poskupljenja električne energije jeste rast cijena na drugim tržištima. Ovaj razlog nije trebao biti presudan, zbog toga što na poskupljenje električne energije utiče niz drugih faktora, javlja BHRT.

– Nije skočila tražnja, nemamo proizvodnju električne energije iz plina, nemamo oporezivanja CO2, i imamo dvije vjetroelektrane koje, radile, ne radile, ne utiču značajno na bilans energije. Prema tome, nema nijednog realnog razloga da električna energija u Bosni i Hercegovini poskupi, smatra ekonomista i član Centra za obnovljive izvore energije “ReSET” Damir Miljević.

Za poskupljenje električne energije i gasa u Evropi, za razliku od Bosne i Hercegovine, postoje opravdani razlozi. Porast potražnje nakon masovnih zatvaranja uslijed koronavirusa, manja količina vjetra, smanjen kapacitet vode, samo su neki od razloga.

– U nedostatku vjetra i hidroenergije povećana je potražnja za proizvodnjom električne energije iz gasa i iz uglja, a sve to skupa je imalo za posljedicu manju ponudu raspolozivog gasa u Evropi, što je sve skupa za posljedicu imalo poskupljenje gasa i električne energije, kaže Ognjen Marković iz Centra za obnovljive izvore energije “ReSET”.

Povećanje cijena električne energije u Bosni i Hercegovini bilo bi opravdano samo u slučaju kada bi troškovi proizvodnje, kao što su oprema, repromaterijal i transport, bili znatno veći, što sada nije slučaj. Do nestašice električne energije i gasa ne bi trebalo doći, kažu iz “Reseta”. Prognoziraju da će poskupljenja u Evropi biti i u narednom periodu, što će se, kao i u ovom slučaju, vjerovatno odraziti i na Bosnu i Hercegovinu.