Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Suad Arnautović

CIK: Dok god stranke imaju monopol nad biračkim odborima biće ovako

Prvo obraćanje Centralne izborne komisije BiH nakon otvaranja biračkih mjesta
02.10.2022., Sarajevo - Prvo obracanje Centralne izborne komisije BiH nakon otvaranja birackih mjesta za Izbore 2022. Photo: Damir Hajdarbasic/PIXSELL/PIXSELL

“Jučer smo prema 11 općinskih komisija uputili ponovno naredbu da odmah dostave rezultate s biračkih mjesta pa čak i sa onih koja nisu validirana, a da će njihova validacija biti izvršena u CIK-u”

Peti dan nakon izbora Centralna izborna komisija BiH održala je konferenciju za medije. Javnosti su obavijestili o problemima s kojima se suočavaju tokom procesa prebrojavanja glasova. Kao što je govorio i na sam dan izbora, predsjednik CIK-a Suad Arnautović osvrnuo se na probleme s biračkim odborima širom BiH.

“Nažalost, zbog neizvršavanja zakonskih obaveza biračkih odbora sa skoro 16 posto biračkih mjesta, CIK je bio spriječen da u javnost u roku od 24 sata prezentira izborne rezultate sa skoro 1.000 redovnih biračkih mjesta za pojedine organe vlasti. Zbog njihovog nerada, veliki teret je pao na općinske izborne komisije”, rekao je Arnautović.

Procedura kako je naglasio ide tako da nakon što od biračkih odbora dobije svu dokumentaciju, općinska izborna komisija utvrđuje objedinjene glasove za organe svih nivoa vlasti i o tome sastavlja zapisnik koji se podnosi CIK-u u roku od 24 sata nakon zatvaranja biračkih mjesta. Naglasio je i kako su prekršeni i dodatni rokovi.

“Pravilnik propisuje da ukoliko općinska izborna komisija nije u mogućnosti pravilno utvrditi rezultate, da podnosi zahtjev CIK-u za otvaranje vreća i prebrojavanje glasova. Taj rok je do srijede i on nije ispoštovan jer je bilo previše biračkih mjesta za koje nije bilo moguće utvrditi izborne rezultate. Izdali smo naredbe općinskim komisijama o otvaranju vreća iz više od 60 općina za različite nivoe vlasti. Rok za izvršenje je istekao u srijedu u ponoć i to nije ispoštovalo 11 općinskih komisija”, pojasnio je predsjednik CIK-a.

Zahtjevi su ponovno upućeni za 11 biračkih odbora, dodao je Arnautović.

“Jučer smo prema 11 općinskih komisija uputili ponovno naredbu da odmah dostave rezultate s biračkih mjesta pa čak i sa onih koja nisu validirana, a da će njihova validacija biti izvršena u CIK-u. Glavni kontrolor rezultata će sačiniti izvještaj za koja biračka mjesta će biti neophodno otvarati vreće i utvrditi rezultate”, ističe Arnautović.

Kada su u pitanju prijavljene greške na izborni mjestima Arnautović kaže:

“Pogrešno je pakovan materijal, pogrešno popunjavani obrasci, pojedini kandidati su imali više glasova nego sama stranka što je nemoguće. Kao nikad prije, za ove izbore je dat poseban značaj edukaciji biračkih odbora. Najbitnije im je bilo da izvještavaju stranke, a ne općinsku izbornu komisiju”, rekao je predsjednik CIK-a i ponovio zahtjeve te institucije za koje vlasti nikada nisu imale sluha.

“Dok god politički subjekti budu imali monopol nad sastavom biračkih odbora, imat ćemo ovakvu situaciju”.

Još jednom je uputio apel parlamentu da počnu raditi na izmjenama kojima će se unaprijediti sam izborni proces.

“Mi nismo parlament i ne donosimo zakone. Ne možemo uvoditi nove tehnologije bez odluke parlamenta. Mi u ovom trenutku objavljujemo preliminarne rezultate i na njih nije dozvoljeno podnositi prigovor. Kada objedinimo rezultate, tada CIK donosi odluku o objavljivanju izbornih rezultata na koju će biti dozvoljeno uložiti žalbu u roku dva dana od donošenja odluke”, kazao je predsjednik CIK-a.