Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

CIKBIH

CIK naredio ponovno brojanje glasova s 45 biračkih mjesta, odgovorili i na optužbe Dodika

cik bih cikbih fena

S 11 biračkih mjesta ponovo će se brojati glasovi za Parlamentarnu skupštinu BiH, s 14 biračkih mjesta brojat će se glasovi za Parlament FBiH, s tri biračka mjesta brojat će se glasovi za Narodnu skupštinu Republike Srpske, a sa 17 biračkih mjesta ponovo će se brojati glasovi za skupštine kantona u FBiH

Na današnjoj sjednici Centralne izborne komisije ponovljeno je da je CIK naredbu o ponovnom brojanju glasačkih listića za predsjednika i potpredsjednika RS-a donio u potpunosti u skladu sa Izbornim zakonom BiH.

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ/Fokus.ba

Tačnije, CIKBiH je mogućnost da donese odluku o kontrolnom brojanju glasova za ovaj nivo vlasti utemeljio na izmjenama Izbornog zakona BiH koje je nametnuo visoki predstavnik u BiH Cristhian Schmidt u julu ove godine.

Konkretno CIKBIH se poziva na Član 6.7 Zakona u kojem se između ostalog navodi:

– Kada odlučuje po službenoj dužnosti ili kada odlučuje o prigovorima i žalbama, Centralna izborna komisija BiH ima ovlaštenja da naredi izbornoj komisiji, Centru za birački spisak, centrima za brojanje ili biračkom odboru da preduzmu mjere kojima se otklanjaju utvrđene nepravilnosti.”

Ovaj član izmijenjenog Izbornog zakona BiH omogućava CIK-u da naredi ponovno, odnosno kontrolno brojanje i prije no što je utvrdio izborne rezultate.

Ranije danas, lider SNSD-a Milorad Dodik i kandidat za predsjednika bh. etiteta Republika Srpska izjavio je da će biti podnesene krivične prijave protiv članova Centralne izborne komisije BiH.

Dodik je ustvrdio i da je CIK donio odluku o ponovnom prebrojavanju glasačih listića za predsjednika RS bez zakonskog uporišta.

Inače, Centralna izborna komisija BiH na hitnoj sjednici u Sarajevu donijela je danas i naredbu o ponovnom, odnosno kontrolnom brojanju glasačkih listića u cilju pravilnog objedinjavanja izbornih rezultata s općih izbora održanih 2. oktobra ove godine s 45 redovnih biračkih mjesta. S 11 biračkih mjesta ponovo će se brojati glasovi za Parlamentarnu skupštinu BiH, s 14 biračkih mjesta brojat će se glasovi za Parlament FBiH, s tri biračka mjesta brojat će se glasovi za Narodnu skupštinu Republike Srpske, a sa 17 biračkih mjesta ponovo će se brojati glasovi za skupštine kantona u FBiH.

Vrijeme ponovnog, kontrolnog brojanja bit će naknadno saopćeno iz CIK-a, a dinamiku brojanja utvrdit će direktor Glavnog centra za brojanje.