Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

CIK održao žrijebanje za lokalne izbore: Za vlast se bori 451 politički subjekt

BiH

cik (2)
Foto: I. Kralj

Centralna izborna komisija (CIK) BiH održala je danas u Sarajevu žrijebanje za utvrđivanje redoslijeda političkih subjekata na glasačkim listićima za lokalne izbore u BiH, koji će se održati 2. oktobra ove godine. U žrijebu je učestovao 451 politički subjekat koji se želi izboriti za mandat na izborima. Među njima su 102 političke partije, 103 koalicije, 171 nezavisni kandidat, 17 lista nezavisnih kandidata, 52 grupe građana i šest udruženja građana, javlja Anadolu Agency (AA).

Žrijeb je, po drugi put, izvršen elektoronski. Četiri politička subjekta, iako su bili ovjereni, nisu učestvovala u žrijebu, jer nisu dostavili liste kandidata.

cik (1)

”Nakon što je CIK izvršio ovjeru političkih subjekata za učešće i nakon što su dostavljene liste kandidata, stekli su se uslovi da održimo žrijeb kako bi se utvrdio konačan redoslijed na glasačkom listiću. CIK će izbornim jedinicima, u ovom slučaju gradovima i opštinama, dostaviti redoslijed utvrđen nakon današnjeg žrijeba. S obzirom da su se pojedini politički subjekti prijavili za određene izborne jedinice, na osnovu žrijeba će opštinske izborne komisije vršiti utvrđivanje redoslijeda na glasačkim listićima”, kazao je Ahmet Šantić, predsjednik CIK-a BiH.

Šantić je dodao da CIK čeka konačno rješenje po pitanju Mostara i izmjene i dopune Izbornog zakona.

cik (3)

”Volio bih da se to ranije riješilo, jer rokovi prolaze. Ukoliko do izmjena i dopuna dođe, oni koji to budu radili, ne bi smjeli zaboraviti na birače u inostranstvu”, rekao je Šantić i dodao da je CIK logistički spreman, jer ima već centralni birački spisak za grad Mostar.

Šantić je naglasio da desetak opština u BiH još uvijek nije obezbijedilo novac za lokalne izbore.

 

”Imamo preko desetak opština koje nisu osigurale novac za izbore. Ovih dana organizujemo sastanke sa predstavnicima jedinica lokalne samouprave koje nisu osigurale sredstva za provođenje izbora. Neke opštine nisu usvojile budžete, neke nemaju dovoljno sredstava, neke nemaju dovoljno sredstava za naknadu članovi izbornih komisija. To su sve pitanja koja ćemo pokušati riješiti sa spomenutim opštinama, a tek onda ćemo u skladu sa zakonom ići prema višim nivoima vlasti”, rekao je Šantić.

cik (4)

CIK će početkom augusta u okviru projekta Vijeća Evrope izvršiti obuku osoba koje bi trebale kasnije da obuče osobe koje su potencijalni predsjednici i članovi opštinskih izbornih odbora. Šantić je dodao da je ovjera kandidatskih lista završena bez žalbi i da će na sjednici CIK-a 27. jula biti donijeta dopunska odluka vezana za ovjeru lista za političke subjekte koji su jučer do 16 sati imali obavezu da otklone nedostatke.