Devet nedostaje

CIK poziva općinska vijeća i skupštine da hitno dostave podatke za izbore

cik_zgrada03 (1)

Centralna izborna komisija BiH je u zahtjevu naglasila da navedeni podaci moraju biti u skladu s brojem koji je utvrđen statutom grada/općine

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine poziva gradska i općinska vijeća odnosno skupštine gradova i općina da hitno dostave tražene podatke neophodne za održavanje Lokalnih izbora 2020. godine

Tražene podatke do danas nije dostavilo devet gradova i općina: Kozarska Dubica, Sanski Most, Oštra Luka, Tešanj, Gračanica, Živinice, Zvornik, Zenica i Ravno. Urgencija im je dostavljena 23. aprila, sapćila je Centralna izborna komisija BiH.

CIK je 6. aprila 2020. godine od svih gradskih i općinskih vijeća odnosno skupština gradova i općina u BiH tražila da na osnovu člana 2.1 stav (3) Izbornog zakona BiH, u cilju blagovremenog pribavljanja podataka neophodnih za održavanje Lokalnih izbora 2020. godine, do 15.04.2020. godine dostave podatke o broju vijećničkih/odborničkih mandata u gradovima/općinama, kao i podatke o broju garantiranih mandata za pripadnike nacionalnih manjina. Centralna izborna komisija BiH je u zahtjevu naglasila da navedeni podaci moraju biti u skladu s brojem koji je utvrđen statutom grada/općine.

– Podsjećamo na odredbu člana 13.2 Izbornog zakona BiH, koja propisuje broj članova općinskih vijeća/skupština općina, te člana 13.14 stav (1) i (2) koja propisuje da pripadnici nacionalnih manjina imaju pravo na zastupljenost u općinskom vijeću, odnosno u skupštini općine i gradskom vijeću, odnosno skupštini grada srazmjerno procentu njihovog učešća u stanovništvu prema posljednjem popisu u Bosni i Hercegovini. Broj pripadnika nacionalnih manjina koji se neposredno biraju u općinsko vijeće, odnosno skupštinu općine i gradsko vijeće, odnosno skupštinu grada, utvrđuje se statutom općine, odnosno grada, pri čemu se pripadnicima svih nacionalnih manjina, koji u ukupnom broju stanovništva te izborne jedinice, prema zadnjem popisu stanovništva, učestvuju s više od 3 posto, garantira najmanje jedno mjesto – citat je iz saopćenja.