Najveće žarište u ZDK

Broj zaraženih u općini Maglaj narastao na 71

270420_dzmaglaj (1)

Ukupno su od početka pandemije u ZDK-u evidentirane 134 zaražene osobe

Na području općine Maglaj nastavljen je rast broja zaraženih na koronavirus, kojih je, nakon danas pristiglih 10 novih pozitivnih rezultata testova, sada ukupno zaražena 71 osoba.

Jučer su u tom gradu, koji je najveće žarište u Zeničko-dobojskom kantonu, otkrivene 22 zaražene osobe. U tom su gradu do sada testirane 202, a u samoizolaciji se nalazi 494 osobe- većinom se radi o radnicima preduzeća Bonex i H-M Promet, koja su prestala s radom.

Danas su u posjeti Maglaju ministar zdravstva ZDK Adnan Jupić i načelnik Odjela za infektvne bolesti Kantonalne bolnice Zenica (KBZ) Ednan Drljević.

Ukupno su od početka pandemije u ZDK-u evidentirane 134 zaražene osobe, a samo je u Zenici (31) i Zavidovićima (15) registriran dvoznamenkast broj zaraženih, dok su u ostalim općinama te brojke daleko manje. Zaraza nije otkrivena samo u općinama Olovo i Usora.

Pod ljekarskim nadzorom u izolatoriju KBZ-a nalazi se 63, a na Odjelu za infektivne bolesti 19 osoba s nešto težim simptomima, ali i dalje niko od njih nije na respiratoru. Do sada je u tom kantonu izliječeno 26 osoba, a danas bi trebalo biti testirano 15 pacijenata u izolatoriju.

U sedam karantinskih objekata na području tog kantona, nalazi se ukupno 91 osoba, dok je krajem prošle sedmice karantin zatvoren u zeničkom Hotelu Zenica, u kojem je u jednom momentu bilo smješteno 86 povratnika iz inostrantstva.