Ratomir Draganić

Obavezno javljanje u karantin u Bijeljini za putnike koji ulaze preko GP u FBiH

karantin bijeljina (1)

Osobe koje se ne jave dobrovoljno policija u Bijeljini će sprovesti u karantin

Državljani Bosne i Hercegovine koji imaju mjesto prebivališta u Gradu Bijeljina, a ulaze u BiH preko graničnih prijelaza koji se nalaze na teritoriji Federacije BiH, dužni su da se jave u karantin Osnovne škole “Vuk Kradžić” gdje će biti pregledani – rekao je načelnik gradskog Odjeljenja komunalne policije u Bijeljini Ratomir Draganić.

Navodi da je razlog za uvođenje mjere obaveznog prijavljivanja u karantin u toj lokalnoj zajednici odluka Federalne uprave civilne zaštite od petka, 24. aprila, kojom je naredba o obaveznom karantinu ukinuta, odnosno, zamijenjena rješenjem sanitarnih inspektora o zdravstvenom nadzoru i ograničenju kretanja.

– Rješenja kantonalnih sanitarnih inspektora ne važe na teritoriji Republike Srpske i zbog toga će Komunalna policija, na osnovu podataka koje će dobijati od Inspektorata Republike Srpske, vršiti redovnu kontrolu osoba koje su ušle u BiH preko graničnih prijelaza na teritoriji Federacije BiH. Prilikom kontrole, komunalni policajci će dostavljati i obavještenja o obaveznom javljanju u karatin u Osnovoj školi ‘Vuk Karadžić’. Osobe koje se ne jave dobrovoljno policija u Bijeljini će sprovesti u karantin – pojasnio je Draganić, saopćeno je iz bijeljinskog Štaba za vanredne situacije.