Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Lokalni izbori

CIK zatražio od Koordinacionog tijela BiH preporuke za postupanje

cik-bih444 (1)

CIK mora pokrenuti aktivnosti koje su ili u suprotnosti sa određenim mjerama ili naložene mjere znatno otežavaju njihovu provedbu

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine uputila je ranije urgenciju Koordinacijskom tijelu BiH za zaštitu i spašavanje za dostavu preporuka u provođenju izbornih aktivnosti.

Uzimajući u obzir činjenicu da je Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH najavio sjednicu u maju, nije izvjesno da će biti usvojene dopune Izbornog zakona BiH koje je inicirao CIK BiH.

Važeće zakonske norme obavezuju CIK da najkasnije do 7. maja donese Odluku o raspisivanju i održavanju Lokalnih izbora 2020. godine koji bi trebali biti održani 4. oktobra. Odmah nakon stupanja na snagu odluke počinju teći zakonski rokovi za provedbu izbornih aktivnosti.

Imajući u vidu epidemiološku situaciju u BiH izazvanu koronavirusom i činjenicu da je na snazi niz restriktivnih mjera, a CIK mora pokrenuti aktivnosti koje su ili u suprotnosti sa određenim mjerama ili naložene mjere znatno otežavaju njihovu provedbu.

Stoga je neophodno da CIK dobije preporuke za postupanje u provođenju izbornih aktivnosti od Koordinacijskog tijela BiH za zaštitu i spašavanje, a sve u cilju koordinacije svih aktivnosti sa nadležnim institucijama i izbjegavanja donošenja odluka i postupanja koja bi bila suprotna naloženim mjerama.

CIK je, navode u saopćenju, detaljno informiralo Koordinacijsko tijelo BiH za zaštitu i spašavanje o najznačajnijim izbornim aktivnostima koje je potrebno provesti u maju i junu nakon raspisivanja Lokalnih izbora 2020. godine, a koje bi mogle imati određeni nivo rizika s obzirom na trenutnu situaciju.

Podsjetili su na odredbe Izbornog zakona BiH kojim je propisano da su svi organi vlasti na svim nivoima i dužnosnici u Bosni i Hercegovini i diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH obavezni pomagati organima nadležnim za provedbu izbora.

cik