Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

centralna izborna komisija

CIKBiH: Stupili na snagu podzakonski akti iz oblasti finansiranja političkih stranaka

Sarajevo: Konferencija za medije Centralne izborne Komisije BiH
23.07.2020., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Konferencija za medije Centralne izborne Komisije Bosne i Hercegovine povodom odrzavanja lokalnih izbora u Mostaru. Zeljko Bakalar Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Izmjenom postojećih, kao i usvajanjem novih podzakonskih akata Centralna izborna komisija BiH je, pored ostalog, postupila po preporukama Ureda za demokratske institucije i ljudska prava pri OSCE-u (ODIHR-a) i Grupe zemalja za borbu protiv korupcije (GRECO-a)

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine navela je da su stupili na snagu podzakonski akti iz oblasti finansiranja političkih stranaka u BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Naglasili su da Centralna izborna komisija BiH aktivno radi na ažuriranju i donošenju podzakonskih akata u svjetlu pripreme za predstojeće Opće izbore 2022. godine.

“Obavještavamo javnost, a prije svega političke stranke i potencijalne nezavisne kandidate da su u Službenom glasniku BiH od 4. februara objavljeni podzakonski akti iz oblasti finansiranja političkih stranaka i nezavisnih kandidata. Radi se o izmjenama i dopunama Pravilnika o godišnjim finansijskim izvještajima političkih stranaka, izmjenama i dopunama Pravilnika o predizbornim i postizbornim finansijskim izvještajima političkih stranaka, izmjenama i dopunama Pravilnika o predizbornim i postizbornim finansijskim izvještajima nezavisnih kandidata, izmjenama i dopunama Pravilnika o administrativnim procedurama pregleda, kontrole i revizije finansijskih izvještaja političkih stranaka, Uputstvu o postupku otvaranja i korištenja posebnog računa za finansiranje troškova izborne kampanje i Uputstvu o donošenju finansijskog plana i programa utroška sredstava političke stranke”, naglašavaju iz CIK-a BiH.

Navedeni podzakonski akti su stupili na snagu u subotu, 12. februara.

Na web stranici Centralne izborne komisije BiH su objavljeni novi podzakonski akti, ali i prečišćeni tekstovi, koji se ne objavljuju u Službenim glasilima.

Izmjenom postojećih, kao i usvajanjem novih podzakonskih akata Centralna izborna komisija BiH je, pored ostalog, postupila po preporukama Ureda za demokratske institucije i ljudska prava pri OSCE-u (ODIHR-a) i Grupe zemalja za borbu protiv korupcije (GRECO-a).

Naglašavaju da Centralna izborna komisija BiH, u okviru svojih nadležnosti, usvajanjem navedenih podzakonskih akata dala doprinos ispunjenju relevantnih preporuka koje je Bosna i Hercegovina dužna ispuniti po Mišljenju Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji.