BiH

Ministar sigurnosti

Cikotić: EU treba pomoći u povratku migranata iz BiH u njihove matične zemlje

03/08/2020
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Cikotić kaže da dosta toga treba riješiti s Evropskom unijom, ukazujući na to da je nedavno izabran na poziciju ministra i da "još nije ušao u sve detalje"

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić rekao je da nastoji ispitati sve mehanizme readmisije ilegalnih migranata u zemlje odakle su došli, ali da je te stvari mnogo lakše reći nego realizovati te da u tom poslu očekuje pomoć Austrije i drugih zemalja EU.

Cikotić kaže da dosta toga treba riješiti s Evropskom unijom, ukazujući na to da je nedavno izabran na poziciju ministra i da “još nije ušao u sve detalje”.

“Nastojim da ispitam efikasne mogućnosti da BiH pojača i zaštiti svoju granicu, kao i mehanizme readmisije, odnosno upućivanja tih ljudi odakle su došli, ali te stvari je mnogo lakše reći, nego ih praktično realizovati”, rekao je Cikotić.

On je ocijenio da je implementacija svih tih postupaka “mudrost borbe s migrantskom krizom”.

Cikotić je naveo da većina migranata koji se nalaze u BiH dolazi iz EU, odnosno na Zapadni Balkan preko Grčke i njihov konačnan cilj je EU.

On kaže da njihov put i zadržavanje u zemljama Zapadnog Balkana predstavljaju jednu prelaznu ili prolaznu fazu te da EU ima mogućnost da interveniše i da ih vraća sa svojih granica.

Komentarišući izjavu austrijskog ministra unutrašnjih poslova Karla Nehammera da treba osmisliti programe za povratak ilegalnih migranata u BiH i Srbiji u zemlje porijekla, Cikotić kaže da je “implementacija te izjave najteži dio posla”.

“Mi se upravo sada bavimo mehanizmima i mogućnostima readmisije migranata, ali veoma je teško odrediti njihov identitet i zemlje porijekla. Međutim, ne bih ja unaprijed govorio o tome, ali svaka pomoć Austrije u realizaciji ovakve odluke je više nego dobrodošla”, poručio je Cikotić.

Austrijski ministar Nehammer je poručio da oni koji ne mogu ostati u evropskim zemljama trebaju biti vraćeni. Tvrdi da je u Bosni i Hercegovini od devet do deset hiljada “ilegalnih migranata”. Prema njegovim riječima, Evropska unija već planira određene programe po tom pitanju i ukazao je na to da će Austrija dati svoj doprinos. Tvrdi i da već postoji bilateralna saradnja s Bosnom i Hercegovinom u vezi s ilegalnim migrantima.

Komentari

Autor: Srna

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.