poginulo 43 ljudi

Dvije godine nakon tragedije, Genova dobila novi most (FOTO)

EegAdsBXoAEhiLT

Nova infrastruktura otvorena u ponedjeljak smatra se simbolom novog rođenja Italije, ali isto i upozorenjem na greške

Gotovo dvije godine nakon urušavanja mosta Morandi, talijanski grad Genova otvara novu visokotehnološku infrastrukturu koja će ga zamijeniti, javlja Anadolu Agency (AA).

Most Morandi, nazvan po inžinjeru koji ga je dizajnirao, urušio se usljed obilnih padavina 14. augusta 2018., prilikom čega je smrtno stradalo 43 ljudi, a na stotine su povrijeđene. Ovo je ujedno jedna od najvećih tragedija u Italiji u posljednjih nekoliko decenija.

Tragedija je ujedno podsjetnik na zanemareno stanje glavnih infrastruktura u Italiji i dugogodišnje greške u njihovom održavanju.

Predsjednik Sergio Mattarella bit će prvi koji će preći preko novog mosta u ponedjeljak poslijepodne, nakon što je rekonstrukcija završena u rekordnom roku, a bazirana na projektu arhitekte Renza Piana. Nova struktura, izgrađena po najnovijim sigurnosnim standardima uključivat će i četiri robota koji će kontrolisati čvrstinu i vršiti redovno održavanje.

“Od rane koja sporo zacjeljuje do simbola nove Italije koja se oporavlja”, rekao je premijer Giuseppe Conte, koji će također prisustvovati inauguraciji mosta, zajedno s još nekoliko visokopozicioniranih zvaničnika.

Mnogi članovi porodica žrtava, s druge strane, odlučili su ne prisustvovati ceremoniji, ističući rizik da tragedija postane parada i tako odvuče pažnju sa sjećanja na stradale ljude.

Urušavanje mosta 2018. stavilo je u fokus odgovornost Autostradea, kompanije koja je upravljala mostom Morandi, i koja upravlja gotovo polovinom mreže autocesta u Italiji.

Sada je suočena s optužbama za falsifikovanje sigurnosnih izvještaja i glavnih grešaka na održavanju mosta. Uposlenici Autostradea su pod istragom, zajendo s nekoliko visokopozicioniranih zvaničnika iz oblasti transporta.