proces migracija i azila

Cikotić i Leitner o stanju migracija: Nužna zajednička saradnja na Zapadnom Balkanu

cikotic slovacka

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić rekao je da je razgovarano o dosadašnjoj dobroj saradnji Bosne i Hercegovine i Slovačke, te načinima njenog unapređenja

Aktuelna dešavanja oko migracija u svijetu, ali i njihovom kontekstu u slučaju Zapadnog Balkana bile su teme današnjeg susreta ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Selme Cikotića i državnog sekretara Ministarstva unutrašnjih poslova Slovačke Vendelina Leitnera, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić rekao je da je razgovarano o dosadašnjoj dobroj saradnji Bosne i Hercegovine i Slovačke, te načinima njenog unapređenja.

“Dotakli smo se i teme novih aktivnosti i razmjene iskustava i mehanizama u pogledu kontrole boravka i kontrole migranata. To se prvenstveno odnosi i na načine utvrđivanja identiteta i identifikacije migranata. Razmijenili smo i iskustva o tome koji je širi sigurnosni kontekst, odnosno kako utiču migracije i azil na to pitanje”, naveo je Cikotić.

Istakao je da je između BiH i Slovačke dogovoreno dalje jačanje mehanizama saradnje i rješavanja zajedničkih pitanja od interesa kako za dvije zemlje tako za region.

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Slovačke Vendelin Leitner istakao je da je danas u Sarajevu sa ministrom sigurnosti BiH Selmom Cikotićem razmotrio kompletnu situaciju u svijetu kada su u pitanju migracije i azil.

“To je veoma ozbiljna tema. Usaglasili smo se da se ojača saradnja, posebno kada je u pitanju Zapadni Balkan vezano za migracioni put na čijoj se ruti nalaze zemlje koje su na tom području. Želimo zajedničku saradnju. Nju namjeravamo razvijati na stručan način”, istakao je Leitner.

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić i državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Slovačke Vendelin Leitner danas su stoga upriličili potpisivanje memoranduma o zajedničkoj saradnji između BiH i Slovačke.

“Želimo da proširimo saradnju i radne grupe će jasno pratiti u narednim vremenima to pitanje. U Slovačkoj shvataju požrtvovanost građana i institucija BiH koju su iskazali prema izbjeglicama i migrantima. I građani i institucije BiH imali su izrazitu solidarnost prema njima”, rekao je Leitner.

On je naveo kako će stoga danas posjetiti i migracioni centar u blizini Sarajeva gdje se želi na licu mjesta uvjeriti u rad ljudi koji brinu o onima koji su, kako je rekao, ne svojom krivicom su napustili svoje domove.

“U svemu tome potrebna je i pomoć EU, ne samo sa poboljšavanjem uslova za kontrolu migracija nego i kada su u pitanju djelovanja centara za migrante”, istakao je Leitner.

On je ministru sigurnosti BiH Selmi Cikotiću uručio poziv ministra unutrašnjih poslova Slovačke za susret u Bratislavi.