Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Stožer civilne zaštite

Hrvatske vlasti o četvrtom valu pandemije: “Od devet umrlih, osam nije cijepljeno”

Stožer o narudžbi novog, inovativnog cjepiva i zaštiti malodobnih
17.09.2021.Zagreb , Konferencija za medije nacionalnog stozera civilne zastite. Krunoslav Capak, Alemka Markotic, Davor Buzinovic i Vill Beros Photo:Zeljko Lukunic/ PIXSELL

Od ukupnog broja zaraženih, 14 posto osoba je cijepljeno, dok od devet preminulih osoba danas, njih osam nije bilo cijepljeno, a cijepljena osoba imala je teški komorbiditet

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske upozorio je kako bazen od oko 40 posto neimunih osoba u Hrvatskoj dostatan za širenja delta varijante virusa te kako je najveći broj umrlih i teško oboljelih osoba necijepljeno, javlja Anadolu Agency (AA).

Krunoslav Capak, direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo iznio je podatak kako je na sedmičnoj bazi u Hrvatskoj došlo do povećanja broja zaraženih od 39,7 posto.

Od ukupnog broja zaraženih, 14 posto osoba je cijepljeno, dok od devet preminulih njih osam nije bilo cijepljeno, a cijepljena osoba imala je teški komorbiditet.

Trenutna incidencija za Hrvatsku iznosi 323,8, najniža je u Istarskoj županiji, a najviša u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Sve županije su po kriteriju ECDC-ja u crvenom, osim županije Istarske koja je u narandžastom.

Po incidenciji zaraženih Hrvatska je na 23. mjestu ljestvice zemalja EU-a, dok je po incidenciji smrtnosti od 2.087,6 na milijun stanovnika na 20. mjestu ove ljestvice.

Capak je poručio kako „nije na vidiku” registracija treće doze cjepiva od strane EMA-e.

Novo cjepivo tvrtke Sanofi, različito od vektorskih i mRNA cjepiva, proteinsko je cjepivo koje ima nižu cijenu od mRNA cjepiva i visoku učinkovitost, a Hrvatska je naručila 300.000 doza, kazao je Capak.

“Procjene su da ovaj četvrti val neće ići tako visoko kao drugi val koji je išao u 10. i 11. mjesecu prošle godine upravo zbog imunih osoba, ali smo u velikom porast”, rekao je Capak.

Alemka Markotić direktorica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević istaknula je kako je sve veći broj na bolničkom liječenju i s težim oblicima bolesti te kako su iz svih evropskih zdravstvenih ustanova upućeni apeli da se cijepljenjem taj broj pokuša zadržati pod kontrolom u narednom periodu.

“Nažalost, imamo još velik broj necijepljenih i širok prostor za širenje virusa. Delta varijanta koja se širi brže od alfa varijante praktički je preuzela primat od gotovo sto posto u Evropi i to je razlog zašto se infekcija brzo širi”, istaknula je Markotić.

Većina hospitaliziranih i teško bolesnih nije vakcinisano, dodala je Markotić, istaknuvši kako je na klinikama velik broj liječenih od postcovid simptoma.