Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Fokus saznaje

Cikotićevo ministarstvo predložilo pripadnika MUP-a RS za oficira u EUROPOL-u

selmo

Ovo je dodatni ustupak Republici Srpskoj nakon što je nedavno odlučeno da se izmjesti kontakt tačka s EUROPOL-om

Aleksandar Stjepanović, policijski službenik Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, prema prijedlogu koji će se uskoro naći na sjednici Vijeća ministara BiH, kako saznaje Fokus.ba, upućuje se kao oficir za vezu Bosne i Hercegovine pri EUROPOL-u u Den Haagu na mandat od četiri godine, počevši od 1. aprila.

Piše: A. DUČIĆ

Ovo je dodatni ustupak Ministarstva sigurnosti BiH sa Selmom Cikotićem na čelu Republici Srpskoj nakon što je nedavno odlučeno da se kontakt tačka s EUROPOL-om, koja je dugi niz godina bila u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH prebaci u Ministarstvo sigurnosti. Dakle onako kako je tražila i na tome istrajala RS.

Naime, naljeto prošle godine tada novoimenovani zamjenik ministra sigurnosti Nedeljko Jović, donio je službenu instrukciju kojom izmješta kontakt tačku za saradnju BiH s EUROPOL-om iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela u Ministarstvo sigurnosti BiH, dakle samoincijativno.

Slijedom toga sada se predlaže pripadnik MUP-a RS-a da bude oficir za vezu sa EUROPOL-om. Prema predloženoj odluci, koja će po svemu sudeći biti samo formalna stvar na Vijeću ministara, država će RS-u morati dodatno osigurati ukupno 170.000 KM kako bi se Stjepanoviću osigurala plata.

Također, on prema odluci zadržava i pravo da se vrati na posao u MUP RS-a. Treba naglasiti da ovu odluku predlaže upravo Ministarstvo sigurnosti BiH.

Kada je riječ o udovoljavanju RS-u o izmještanju kontakt tačke s EUROPOL-om, prema Zakonu o ministarstvima i drugim oganima uprave BiH, kao samostalna upravna organizacija djeluje Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH te je propisano da unutar nje djeluje ured za saradnju s INTERPOL-om i EUROPOL-om. Dakle zakon je već prekršen po ovom osnovu.