Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

vjesnik ramazana

Muslimani večeras obilježavaju odabranu noć Lejletul-berat

Lukomir: Bajram-namaz u najvišem selu u Bosni i Hercegovini
04.06.2019., Lukomir, Bosna i Hercegovina - U najvisem bosanskom selu Lukomiru koje se nalazi na 1495 m/nv, muslimani su docekali praznik Ramazanski bajram. Nakon duge zime, stanovnici Lukomira su se vratili u svoje selo i klanjanjem Bajram-namaza docekali najveci muslimanski praznik. Selo se sastoji od oko 50 kuca u kojima zivi 20-ak obitelji. Dzamija u selu je izgradjena 1969. godine. Ovo selo koje se nalazi na obroncima planine Bjelasnica, od Sarajeva je udaljeno oko 50 kilometara. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Lejletul-berat ujedno je i viesnik blagoslovljenog mjeseca ramazana, a sada je već izvjesno da će muslimani i ovaj ramazan, mjesec posta, dočekati u drugačijim okolnostima od uobičajenih

Muslimani diljem svijeta večeras obilježavaju mubarek noć Lejletul-berat, poznatiju kao noć oprosta, sudbine i želja, javlja Anadolu Agency (AA).

Iako će zbog epidemioloških uvjeta okupljanje u džamijama biti znatno reducirano, vjernici će ovu noć kod kuća provesti u ibadetima kako bi iskoristili blagodati koje donosi ova mubarek noć.

Lejletul-berat ujedno je i vjesnik blagoslovljenog mjeseca ramazana, a sada je već izvjesno da ćemo i ovaj ramazan dočekati u drugačim okolnostima od uobičajenih.

“Slično kao i u prethodnoj godini ramazan očekujemo, iz naše ljudske perspektive, u vanrednim okolnostima. Pandemija još traje, na snazi su restriktivne mjere, veliki broj ljudi živi u strahu i neizvjesnosti. Međutim, u Božijoj perspektivi sve ima svoj smisao, mudrost, tačno određenu mjeru i rok trajanja, kao što nijedna pojava nije lišena Njegove milosti i providnosti jer ‘Moja milost obuhvata svaku stvar’. Prema tome, svaka kriza i izazov jeste prilika da potvrdimo svoje vjerovanje i pokornost Gospodaru svih svjetova i zadobijemo Njegovo zadovoljstvo”, kazao je za “Preporod.info” hafiz Edin Dedić, profesor kiraeta u Behram-begovoj medresi u Tuzli.

Dedić ističe da je mjesec ša'ban, prema riječima Poslanika Muhameda, mjesec u kojem se djela uzdižu Gospodaru svjetova, kao što se uzdižu svakog četvrtka u sedmici.

Ša'ban je mjesec u kojem se vrši godišnji obračun, završava se jedan period i otvara novi. Lejletu-l-berat kao vrhunac ovog mjeseca je prilika da se izvrši obračun sa sobom, preispita svoje stanje i obave posljednje pripreme za doček mjeseca ramazana.

Ova noć je poznata i pod nazivima Noć dove, Noć uslišavanja molbi.

“Dova nam je potrebna u svakom trenutku našeg života, govori hafiz Dedić, jer je naša ovisnost o Allahu (fakr) i potreba za Njim temeljna odrednica našeg bića. Duboka spoznaja ove istine i njeno iskazivanje jeste suština dove odnosno ibadeta. Učiti dove i upućivati molitve Uzvišenom znači, prije svega, svjedočiti svoju ovisnost o Njemu i ‘da nema snage ni moći osim kod Allaha, Uzvišenog i Veličanstvenog’. Shodno tome, dova/molitva mora uključiti čitavo naše biće, razum i srce, misli i osjećanja, riječi mora pratiti duhovno stanje/hal. Na kraju, dova se mora potvrditi i ovjeriti našim djelima. Ukoliko želimo da nas Allah spomene, spomenimo mi Njega, i ukoliko želimo da nam se odazove, odazovimo se mi Njemu. Svaka noć, naročito njena posljednja trećina, je vrijeme uslišanja molbi, a blagoslovljene i odabrane noći u islamskoj tradici su prilike u kojima se ‘uklanjaju zastori’ pa Božija milost i dobrota bivaju ‘pristupačnije'”, ističe hafiz Dedić.

Ramazan, mjesec posta muslimana, ove godine počinje s dolaskom večeri 13. aprila.