Potez očajnika ili,,,

Čini se da RS pokušava u Kini pronaći novog zajmodavca. Pod kojim uslovima?

radovan viskovic kina ss
Foto: Screenshot

Dodik se ne obazire na činjenicu da su pojedine zemlje, od kojih je najbliža Crna Gora, imale velike probleme kada nisu mogle da ispoštuju ono što su obećale Kinezima

Predsjednik Vlade RS Radovan Višković boravio je u posjeti Kini, gdje je učestvovao na sajmovima i razgovarao sa predstavnicima kompanija iz te države. Ove godine na naplatu dolaze ranija zaduženja ovog entiteta, pa se čini da Vlada pokušava u Kini pronaći novog partnera i zajmodavca, navodi FTV. Ključno je pitanje – pod kojim uvjetima?

Višković se do sada sastao sa nekoliko čelnih ljudi kineskih državnih kompanija, a entitetski predsjednik Milorad Dodik je rekao da je Kina zainteresovana za kupovinu obveznica RS-a. Višković iz Kine poručuje kako je delegacija na čijem je čelu odlično primljena u Kini: „Svi su oduševljeni mojim obraćanjem na sajmu, mi smo dva prijateljska naroda, narod Kine i Republike Srpske“.

Dodik uvjerava da je Kina ozbiljan partner i da nema rizika u saradnji s njima: „Naravno da ćemo mi sarađivati sa Kinom. Mislim da je ono što predsjednik Vlade radi dobar posao i ja se spremam da u toku godine idem u Kinu, da pokušam razviti što bolje odnose sa Kinom“.

Dodik se ne obazire na činjenicu da su pojedine zemlje, od kojih je najbliža Crna Gora, imale velike probleme kada nisu mogle da ispoštuju ono što su obećale Kinezima. U opoziciji u RS tvrde da je potez Vlade sa traženjem novca u Kini – potez očajnika koji na svaki način pokušava da dođe do novca.

„Očigledno je da para u RS ponestaje. Ne isplaćuju se sve obaveze prema budžetskim korisnicima. Ne postoji jasan stav kako vratiti godišnje anuitete koji pristižu, pogotovo ovaj veliki koji se tiče obveznica na bečkoj berzi“ , tvrdi predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

RS po različitom osnovu ove godine na naplatu stiže 1,1 milijardu maraka. Ekonomist Zoran Pavlović kaže da je realno da Kina otkupi obveznice RS-a jer Kinezi imaju tendenciju širenja ulaganja, a država podržava njihove četiri najveće banke: „Podržavaju domaće poslovne partnere i izvođače radova u investicijama i to je nešto što je postala opasnost za evropske kompanije – zato što njih ne može država pratiti finansijski kao što mogu kineske državne banke prema svojim kompanijama“.

Vlada RS sa Kinezima je već ušla u različite projekte. Najpoznatiji je autoput Banja Luka – Prijedor. Javnost još nije vidjela ugovor o sklapanju tog posla. Entitetski premijer se pravda da objavu ne dozvoljavaju Kinezi.