Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ligno komerc

Čitavu proizvodnju preorijentisali na maske: “Dnevno doniramo 200 komada”

maske-ligno-komerc

Sada dnevno, u jednoj smjeni od 7 do 15 časova proizvedu oko 2.000 zaštitnih maski

U vrijeme pandemije korona virusa u cijelom svijetu, pa i Bosni i Hercegovini zaštitne maske za lice jedan su od najtraženijih proizvoda. Zbog nedostatka maski na svim tržištima mnoga preduzeća iz oblasti tekstilne industije preorijentisala su svoju proizvodnju na ovaj proizvod, a jedno od tih preduzeća je i “Ligno komerc” iz Banjaluke.

Inače, ovo preduzeće bavi se proizvodnjom radnih uniformi, uglavnom za inostrano tržište, a najčešće su to medicinske uniforme, za bolnice, kuhinje, odnosno radna i zaštitna odjeća

“Firma postoji još od 1993. godine ali prije dvije godine se preorjentisala na proizvodnju radnih uniformi. Sada, zbog potreba tržišta od prije pet dana smo se prebacili na proizvodnju zaštitnih maski za višekratnu upotrebu. Maske su izrađene od pamučnih materijala, uglavnom od 100 posto pamuka, mogu se otkuhavati na 95 stepeni”, rekla je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) Ljilja Prole, rukovodilac proizvodnje u preduzeću “Ligno komerc”.

Sada dnevno, u jednoj smjeni od 7 do 15 časova proizvedu oko 2.000 zaštitnih maski. Inače nošenje zaštitnih maski preporučuje se na javnim prostorima u cilju sprečavanja širenja korona virusa.

“Uglavnom sad sve firme traže maske tražimo da potkrijepimo sve podjednako, rasporedili smo se, pa da svima u danu više puta isporučujemo, da sve firme dobiju maske, da svi mogu koristiti tu opremu koja je sada potrebna”, kaže Prole.

Od početka proizvodnje zaštitnih maski za višekratnu upotrebu svakodnevno dio proizvoda i doniraju.

“Imali smo donacije za carinu, Privrednu komoru, za sve te neke ustanove koje su nam tražile mi smo i donirali maske i još smo u mogućnosti da doniramo, svaki dan doniramo 100, 200 komada, firmama”, rekla je Prole.

Na pitanje koliko se teško bilo preorjentisati u novim tržišnim uslovima Prole je rekla da su radnici tog preduzeća dosta iskusni, pa se lako preorjentišu.

“Mi imamo dosta iskustva u nabavi materijala, imali smo dosta na stranju repromaterijala,pa nam nije to bio problem da se preorjentišemo”, rekla je Prole.

Prošle sedmice u ponedjeljak raspustili su radnike kućama, a u petak im je iz Privredne komore RS javljeno da postoji potreba na tržištu za zaštitnim maskama. Pozvali su radnike preduzeli sve mjere zaštite, redovno vrše dezinfekciju poslovnih prostora, a radnici, uglavnom radnice koriste zaštitne maske i zaštitne rukavice.

“Imamo zalihe, za sada, za nekih 10.000 do 15.000 zaštitnih maski, a mogućnost da nabavimo imamo teže jer uvoz otežan”, kaže Ljilja Prole.

Zalihe namijenjene za izvoz firmama, idealne su za proizvodnju zaštitni maski jer se radi o kvalitetnim pamucima, evropskog porijekla.

Svakodnevno im se javljaju razna preduzeća, ali i apoteke, Dom zdravlja i druge medicinske ustanove.

Ljilja Prole za neopravdano podizanje cijena maski kaže da nije u redu.

“Čak svi mi bi trebali jedan dio donirati. Rekla sam i radnicima da jedan dio, uglavnom ćemo raditi sat, dva da doniramo, jer oni svi rade za platu, ali radićemo svaki dan da doniramo 100, 200, 300, 500 maski raznim organizacijama”, kaže Ljilja Prole i dodaje da će Dom zdravlja definitivno biti jedna od ustanova koja će dobiti i besplatne maske.