Citostatici moraju imati prednost u odnosu na ostale javne nabavke

BiH

citostatici

U bolnicama na području Federacije BiH proteklih sedmica nije bilo pojedinih citostatika za liječenje onkoloških pacijenata, a iz zdravstvenih ustanova poručuju da je Zavod za zdravstveno osiguranje i reosiguranje FBiH glavni krivac za nedostatak ovih prijeko potrebnih lijekova za onkološke pacijente, piše Patria.

No, šta je problem i kako bi se mogao unaprijediti proces nabavke iz Zavoda ne daju jasne smjernice, a Emir Sijerčić, član UO Zavoda za osiguranje FBiH kaže da su na posljednjoj sjednici Upravnog odbora (kojem je istekao mandat) razmatrali i problem nedostatka određenog broja citostatika.

– Data nam je informacija od menadžmenta u vezi sa ovim problemom. Naravno da smatram da je neophodno da imamo dovoljan broj citostatika i da shvatamo ozbiljnost ovog problema naručito sa aspekta pacijenata ali nam je također predočen i dio objektivnih razloga zbog kojih može da dođe do trenutne nestašice – kazao je Sijerčić.

Kako navodi dalje tu se prije svega misli na visinu sredstava koja se izdvajaju u Fond solidarnosti i koja su nedovoljna da bi se pokrile sve medicinske usluge i programi koji se finansiraju iz fonda pa iz tih razloga imamo i tzv. “liste čekanja” i za određene citostatike.

– Nedovoljna finansijska sredstva onemogućavaju pravljenje većih količina zaliha što može biti problem u određenom trenutku pa i dovesti do trenutne nestašice. Također bih spomenuo i primjenu Zakona o javnim nabavkama gdje se nabavka citostatika tretira kao svaka javna nabavka, te se zbog složene procedure uključujući i žalbene postupke ovaj proces zna znatno otežati i odužiti.

Lično smatram da bi Zakon o javnim nabavkama u ovom slučaju morao biti fleksibilniji i omogućiti lakše i jednostavnije procedure jer se radi o nabavkama koje direktno utječu na život i zdravlje ljudi – kaže Sijerčić.

Inače, iz Fonda je upućivano više inicijativa za izmjenu zakona i urgencija prema Uredu za razmatranje žalbi za brže rješavanje po žalbama u ovim postupcima, ali sve je završavalo bez većih rezultata.

– Svakako da Zavod kao institucija kojoj je dato u nadležnost nabavka citostatika treba da preduzima sve što je njegovoj mogućnosti da se ovakve situacije izbjegnu odnosno svedu na najmanju moguću mjeru pa i ove objektivne okolnosti – dodao je Sijerčić.

Iz nadležnog zavoda zdravstvenog osiguranja uvijek kada je riječ o nedostatku lijekova, a posljednji slučaj nije prvi put, uvjeravaju da blagovremeno pokrenu postupak javnih nabavki, ali kažu, u tome ih usporava žalba dobavljača na tenderu.

Bolesnici i to oni najteži ne mogu čekati, a hitni pregovarački postupci u koje se kasnije krene često budu prekasno za one kojima lijek treba. Pacijentima koji ovise o citostaticima, bolest može napredovati, a njihovo opće stanje znatno se može pogoršati bez potrebne terapije.