Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Civilna zaštita RS upozorava na odrone, lavine i naglo topljenje snijega

BiH

U pojedinim krajevima Republike Srpske (RS) visina snijega je veća od 60 cm, a postoji mogućnost odrona, lavina i naglog topljenja sniježnog pokrivača.

Stoga su iz Civilne zaštite RS-a danas upozorili i na mogućnost poplava.

Od lokalnih zajednica traže da ažuriraju i dostave spiskove svojih kapaciteta s kojima raspolažu, kako bi se u slučaju potrebe moglo na vrijeme intervenisati i spremno pružiti pomoć ugroženom stanovništvu.

Na cijeloj teritoriji RS-a snijeg intenzivno pada neprekidno 48 sati i to jačim intenzitetom, pa je v. d. direktora Uprave civilne zaštite RS-a Mile Međed donio odluku kojom se traži da se ažuriraju sva potrebna dokumenta iz plana pripravnosti lokalnih zajednica, koji je sastavni dio plana zaštite i spašavanja.

Traži i da se pripreme za primjenu određene tačke plana aktivnosti na provođenju mjera zaštite i spašavanja, da općine Civilnu zaštitu obavještavaju o prohodnosti lokalnih puteva, snabdijevanju električnom energijom, vodom i grijanjem domaćinstava i institucija, te o čišćenju snijega s trotoara, parking prostora i ispred svih stambenih i drugih objekata, radu škola, vrtića, domova zdravlja i drugih institucija od značaja za lokalnu zajednicu.