Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Košarac: SDS radi po diktatu Bakira Izetbegovića

stasa kosarac parlament bih
Staša Košarac

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Staša Košarac izjavio je da SNSD stranka koja promoviše dejtonske vrijednosti, dok je SDS nekredibilan da priča o dejtonskoj strukturi BiH.

“SNSD je politička stranka koja promoviše dejtonske vrijednosti i onda kada političke stranke koje dolaze iz Republike Srpske participiraju u vlasti na nivou BiH i oni to ne razumiju”, rekao je Košarac Srni.

On je istakao da je posljednje dvije godine kadar SNSD-a zagovarao očuvanje dejtonske nadležnosti Republike Srpske, dok je za to vrijeme “takozvani Savez za promjene na nivou instituciju BiH veoma često zaboravljao dejtonske nadležnosti Republike Srpske”.

“To je bilo vidljivo i kroz ekonomsku agendu, mehanizam kooridinacije, popis stanovništva, te njihov vrlo anemičan i nevješt odnos kad je riječ o referendumu, što dovoljno govori o tome da su sve vrijeme bili u funkciji Bakira Izetbegovića”, ocijenio je Košarac.

Prema njegovim riječima, priča o bilo kakvim deklaracijama, koje najavljuju iz SDS-a, još jednaput potvrđuje da Izetbegoviću treba rehabilitovan SDS kod građana Republike Srpske na način da se vrati nacionalnoj retorici kako bi u nekim narednim izbornim procesima imali bolji izborni rezultat i da bi nastavili saradnju sa Bakirom Izetbegovićem.

“Vidljivo je da je to diktat Izetbegovića jer se ponavljaju stvari koje su potpuno jasne”, ocijenio je on.

Za SNSD je, dodao je Košarac, vrlo jasno da je dejtonska struktura BiH jedina moguća na način da se sačuva značaj entiteta, njihova entitetska i ustavna nadležnost.

On je podsjetio na činjenicu da je više od 60 nadležnosti preneseno sa nivoa Republike Srpske na BiH kada je SDS činio vlast u nekom prošlom periodu na nivou institucija BiH.

“Prema tome, oni su potpuno nekredibilni da pričaju o dejtonskoj strukturi”, smatra Košarac.

On je naveo da je dejtonska struktura veoma važna, što je SNSD pokazao i kada je opozicija i kada je vlast na nivou institucija BiH.

“S druge strane, proces ‘rehabilitacije SDS-a’ po nalogu Izetbegovića je vidljiv, a o tome govori činjenica da onda kada se institucije Republike Srpske, Narodna skupština, Vlada, jasno odrede o određenim pitanjima političkog karaktera, a na temelju Ustava i ustavnih nadležnosti Republike Srpske u protekle dvije godine kadar takozvanog Saveza za promjene je negirao takve stavove i isključivo su poštovali stavove federalnih političkih stranaka, prije svega muslimanskih stranaka i njihovog miljenika Izetbegovića”, naveo je Košarac.

Potpuno je vidljivo, kaže on, da SDS pokušava kod građana da plasira određenu vrstu brige o Republici Srpskoj, a da pri tome u Sarajevu rade isključivo u interesu BiH.

“SNSD jeste za evropski put ukoliko se poštuje Ustav i nadležnosti Republike Srpske i ukoliko u samom procesu evropskih integracija Republika Srpska kroz sve dokumente i sve procese isključivo bude vidljiva i ukoliko u implementaciji tih politika sačuva svoju autonomnost u skladu sa ustavom Republike Srpske”, poručio je on.

Košarac navodi da Dejton nigdje ne pominje EU.

“To dovoljno govori o naporima Izetbegovića da kroz unitarizaciju, odnosno centralizaciju vlasti na nivou BiH integriše Republiku Srpsku u centralizovanu BiH što očigledno prolazi pored kadra takozvanog Saveza za promjene”, istakao je Košarac.

Srpska demokratska stranka najavila je da će uputiti u Narodnu skupštinu Republike Srpske deklaraciju o privrženosti Dejtonskom mirovnom sporazumu i ubrzanim evropskim integracijama.

Potpredsjednik SDS-a Aleksandra Pandurević kaže da je cilj deklaracije da definiše dva vitalna interesa Republike Srpske – očuvanje njenog dejtonskog statusa na načelima dva entiteta i tri konstitutivna naroda, te ubrzan evropski put kako RS ne bi imala zid sa EU na granici sa Srbijom.