Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

humanost

Civilno društvo nastavlja pružati podršku djeci i omladini s intelektualnim teškoćama (VIDEO)

Učesnica edukacije i članica Udruženja ”Život sa Down sindromom FBiH” Maida Agić kaže da su obrađene veoma važne teme o kojima se ne govori često

Sigurnost i zaštita u inkluzivnom odgoju i obrazovanju djece i mladih važan je segment o kojem svi akteri inkluzivnog obrazovanja moraju brinuti, poručuje predsjednica Udruženja ”Život sa Down sindromom FBiH” Sevdija Kujović.

Na tom tragu i s ciljem da se priča o stvarima o kojima se ne priča često to udruženje i Asocijacija ”XY” kreirali su Projekt ”Pričajmo zajedno o zdravlju i odrastanju”.

– To je projekt koji se provodi u okviru Projekta ”Stvaranje povoljnijeg okruženja za jačanje civilnog društva – EMBRACE”, koji finasira Vlada Kraljevine Noveške, a implementira Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP) – rekla je Kujović Feni.

Ključna aktivnost projekta, ističe, je jačanje kapaciteta organizacija u smislu primjene važne metodologije koja za cilj ima jačanje sigurnosti i zaštite djece s intelektualnim teškoćama u inkluzivnom odgoju i obrazovanu.

U okviru projekta održani su treninzi za koje Kujović kaže da će sigurno pomoći svim organizacijama koje su učesnice projekta.

– Krajnji cilj svih ovih aktivnosti je samostalna mlada osoba koja može brinuti o sebi samostalno ili što samostalnije – naglasila je Kujović.

Direktorica Asocijacije ”XY” Emina Osmanagić ističe da je cilj sigurno i zdravije inkluzivno okruženje za djecu i mlade sa poteškoćama u razvoju u Kantonu Sarajevo, ali i jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva da odgovore na zdravstveno-odgojne probleme odrastanja sa kojim se suočavaju djeca i mladi s intelektualnim teškoćama i njihovi roditelji.

– U okviru projektne implementacije održana je petodnevna edukacija iz oblasti zdravog odrastanja za udruženja roditelja djece s intelektualnim teškoćama i organizacija koje pružaju usluge i roditeljima i njihovoj djeci. Time su ojačani kapaciteti ovih udruženja – kazala je Osmanagić.

Navodi da je edukacija bazirana na međunarodno priznatom priručniku ”Pričajmo zajedno o zdravlju i odrastanju” koji sadrži sedam poglavlja i obuhvata teme poput brige o higijeni i higijenskim navikama, puberteta i higijenskih navika specifičnih za pubertet, sigurnosti djece s intelektualnim teškoćama, socijalne inkluzije, prevencije seksualnog iskorištavanja djece i mladih s intelektualnim teškoćama.

Učesnica edukacije i članica Udruženja ”Život sa Down sindromom FBiH” Maida Agić kaže da su obrađene veoma važne teme o kojima se ne govori često.

– To je sigurnost naše djece u smislu odrastanja, seksualnosti, u smisu da dobijemo alate kako razgovarati sa našom djecom o svemu što im se dešava tokom odrastanja – navela je Agić.

Naučili su da pomognu djeci kako da prihvate i nose se s pubertetom, kako da razlikuju javno od privatnog, ali i druge teme.

Koordinator projekta uime UNDP-a Siniša Ignjatić je naveo da ova agencija godinama podržava marginalizirane skupine u Bosni i Hercegovini te da ovakvi projekti imaju potencijal da jačaju zajednice i mijenjaju svijest u društvu.

– Ovaj projekt je jedan od 23 projekta koji se finasiraju na teritoriji čitave BiH, u 13 lokalnih zajednica. Ukupna vrijednost je veća od 600.000 KM i u svakom od tih projekata se trudimo da damo podršku organizacijama koje rješavaju probleme koji su ključni za ciljane skupine koje su identifikovane kao one sa velikom potrebom – rekao je Ignjatić.

Naveo je da finansiraju projekte koji pomažu uključivanje marginaliriranih grupa u društvo.

Također, dodao je da su organizacije civilnog društva pokretači pozitivnih promjena.