Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

večeras online sjednica

Cjelodnevno zasjedanje: Federalni krizni štab analizira sve mjere

U Sarajevu došlo do proljepšanja vremena i manjih vrijednosti negativnih čestica u zraku
21.01.2020., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Nakon nekoliko tjedana opasnog zagadjenja i jako nezdravog zraka, napokon je doslo do proljepsanja vremena i manjih vrijednosti negativnih cestica u zraku. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Kantonalnim kriznim štabovima ostavljena je mogućnost donošenja restriktivnijih mjera u odnosu na Federalni krizni štab

Danas se održavaju sjednice i Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS.

Kako je potvrđeno za Patriju Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva u cjelodnevnom je zasjedanju, a i večeras će biti održana online sjednica. Analizira se svaka mjera iz naredbi koje su na snazi, a neki od članova Kriznog štaba su za dodatno pooštravanje mjera. No, Krizni štab može dati prijedlog Vladi FBiH koja donosi konačnu odluku.

Kada je riječ o kantonima jedno od najvećih žarišta je posljednjih dana u Sarajevu, gdje je danima broj zaraženih nekoliko stotina.

Kantonalnim kriznim štabovima ostavljena je mogućnost donošenja restriktivnijih mjera u odnosu na Federalni krizni štab.

Tokom proteklog vikenda u KS bile su pojačane inspekcijske i policijske kontrole objekata i poštivanje epidemioloških mjera.

Danas su se oglasili i iz Press službe Vlade KS ističući da je jedini tačan podatak o broju novozaraženih od koronavirusa, onih koji su na bolničkom liječenju, kao i smrtnim slučajevima u Kantonu Sarajevo onaj koji objavljuje Zavod za javno zdravstvo KS.

“Kanton Sarajevo, ima svoju e-kartoteku pacijenata, u koju su povezane sve javne zdravstvene ustanove Kantona Sarajevo, i u kojoj se, u svakom momentu, pored ostalih podataka, mogu očitati trenutna stanja broja osoba u samoizolaciji, rezultatima testiranja, uključujući testiranja iz privatnih laboratorija bilo da su testovi obavljeni po uputi ljekara ili na inicijativu građana”, naveli su u saopćenju.

Konfuzija je nastala kod objave zbirnih rezultata za FBiH gdje je danima manji broj zaraženih od broja zaraženih samo u KS.