Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Člаnоvi Prеdsјеdništvа BiH primili Boruta Pahora

BiH

Predsjednistvo Borut Pahor 3

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i članovi Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i Dragan Čović primili su predsjednika Republike Slovenije Boruta Pahora, koji boravi u posjeti Bosni i Hercegovini povodom 9. međunarodne investicione konferencije Sarajevo Business Forum.

Govoreći o bilateralnim odnosima Bosne i Hercegovine i Republike Slovenije, istaknuto je da su tradicionalno dobri, te da su ekonomski odnosi razvijeni i da je trgovinska razmjena u proteklih nekoliko godina povećana i u velikoj mjeri izbalansirana.

Istaknuta je opredijeljenost za unapređenje dobrosusjedskih odnosa, kao i regionalne saradnje po pitanju evropske perspektive, sigurnosti i migracija u okviru aktuelnih inicijativa, procesa i foruma, naročito Brdo – Brioni procesa, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Izraženo je zadovoljstvom intenzitetom posjeta na visokom nivou, kao i razvojem političkog dijaloga između Bosne i Hercegovine i Republike Slovenije.

Članovi Predsjedništva BiH su upoznali predsjednika Pahora s aktuelnom političkom situacijom u zemlji, s posebnim akcentom na aktivnostima na izmjenama Izbornog zakona u BiH.

Izražena je zahvalnost Republici Sloveniji na podršci procesu evropskih integracija Bosne i Hercegovine. Istaknuta je posvećenost evropskom putu Bosne i Hercegovine i ispunjenju neophodnih uvjeta za dobijanje kandidatskog statusa, a zatim i punopravnog članstva u Evropskoj uniji, što predstavlja prioritet kada je u pitanju vanjska politika zemlje.

U tom kontekstu, pozdravljena je otvorena mogućnost članstva u Evropskoj uniji, koja je jasno definirana u objavljenoj strategiji „Kredibilna perspektiva proširenja i pojačan angažman Evropske unije na Zapadnom Balkanu“.