Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tuzla

Članice Udruženja “Žene Srebrenice” u tišini ispratile presudu Mladiću

zene srebrenice tuzla (1)

Teško mi je. Ne mogu pričati, kazala je kratko Vasvija Kadić, koja je zajedno sa još dvije majke Srebrenice pratila izricanje presude u Tuzli

U prostorijama Udruženja “Žene Srebrenice” sa sjedištem u Tuzli pratilo se izricanje konačne presude Ratku Mladiću, komandantu Vojske Republike Srpske, koga je danas Žalbeno vijeće Međunarodnog rezidualnog mehanizma osudilo na doživotnu kaznu zatvora čime je potvrđena prvostepena presuda od 22. novembra 2017. godine kojom je Mladić osuđen za genocid u Srebrenici 1995., zločine protiv čovječnosti u 15 bh. opština, progon, istrebljivanje, ubistvo, deportaciju, nehumana djela (prisilno premještanje), terorisanje, protivpravne napade na civile i uzimanje talaca, javlja Anadolu Agency (AA).

“Teško mi je. Ne mogu pričati”, kazala je kratko Vasvija Kadić, koja je zajedno sa još dvije majke Srebrenice pratila izricanje presude u Tuzli nakon čega su tužne napustile sjedište Udruženja “Žene Srebrenice”.

Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja “Žena Srebrenice”, koja traga za sinom Nihadom, zbog pogoršanog zdravstvenog stanja već mjesecima ne izlazi ni na proteste svakog 11. u mjesecu dok je njena zamjenica Nura Begović otišla u Haag.

Članice Udruženja “Žene Srebrenice” će nastaviti svakog 11. izlaziti na mirni mimohod u Tuzli, jer smatraju da se genocid više nikom i nikad ne smije ponoviti.