Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

presjednik sda

Izetbegović: Presuda Ratku Mladiću bi trebala pomoći i srpskom narodu

Sarajevo: Prijem u povodu Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine
27.02.2020., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Prijem u zgradi Predsjednistva BiH u povodu Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Bakir Izetbegovic Photo: Armin Durgut/PIXSELL

“Ova presuda bi trebala pomoći i srpskom narodu da skine teret koji mu nameću oni koji u njihovo ime odlikuju ratne zločince, slave ih i negiraju njihove zločine. Prihvatanje istine je jedini pravi put za uspješniju budućnost svih nas na ovim prostorima”, poručio je Izetbegović putem društvenih medija

“Pozdravljam presudu Mehanizma za međunarodne krivične sudove kojom je ratni zločinac Ratko Mladić pravomoćno osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu, uprkos činjenici da u toj presudi zločini u Foči, Kotor-Varoši, Prijedoru, Sanskom Mostu, Ključu i Vlasenici, iako su imali sve elemente genocida, nisu označeni kao takvi”, kazao je predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Mladić nosi veliku odgovornost za genocid i druge stravične zločine počinjene tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, istaknuo je Izetbegović, ali stotine onih koji su okrvavili ruke još uvijek žive slobodno, na teritoriji naše zemlje ili uživajući protekciju susjednih država.

“Krajnje je vrijeme da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine prestane sa pokušajima vještačkog izjednačavanja odgovornosti, te da procesuira sve one za koje postoji osnovana sumnja da su pravili zločine u Sarajevu, Srebrenici, Prijedoru, Foči, Zvorniku i desetinama drugih mjesta u Bosni i Hercegovini u kojima je zarad velikodržavnih projekata protjerivano, zlostavljano i ubijano civilno stanovništvo”, kazao je Izetbegović.

Za kraj je poručio:

“Ova presuda bi trebala pomoći i srpskom narodu da skine teret koji mu nameću oni koji u njihovo ime odlikuju ratne zločince, slave ih i negiraju njihove zločine. Prihvatanje istine je jedini pravi put za uspješniju budućnost svih nas na ovim prostorima”, poručio je Izetbegović putem društvenih medija.