PS BiH

Članovi Interresorne radne grupe s Eichhorst i Palmerom: Učiniti izborni proces pravičnim, transparentnim i odgovornim

interresorna palmer i eichorst (1)

Dodaje se da je kako je danas rečeno da je riječ o dokumentu u kojem su predstavnici međunarodnih institucija nastojali da na jednom mjestu objedine sve iznesene ideje

Članovi Interresorne radne grupe za izmjene izbornog zakonodavstva Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razgovarali su danas sa direktoricom za Zapadni Balkan, Tursku i Veliku Britaniju pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelinom Eichhorst i specijalnim izaslanikom SAD za izbornu reformu Matthewom Palmerom, javlja Anadolu Agency (AA).

Sastanku su prisustvovali i šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Johann Sattler te šefica Misije OSCE-a u BiH ambasadorica Kathleen Kavalec.

“Na sastanku su predstavnici EEAS, SAD-a, Misije OSCE-a u BiH i Delegacije EU u BiH iznijeli zahtjev da se prije nastavka razgovora o izmjenama izbornog zakonodavstva koji je zakazan za sutra u Neumu analizira predloženi tekst izmjena koji je dostavljen i članovima Radne grupe”, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Dodaje se da je kako je danas rečeno da je riječ o dokumentu u kojem su predstavnici međunarodnih institucija nastojali da na jednom mjestu objedine sve iznesene ideje. U njihovim obraćanjima istaknuto je da je cilj jačanje integriteta izbornog procesa koje bi doprinijelo približavanju BiH evropskim demokratskim standardima i eurointegracijama.

“Konstatirano je da je povjerenje javnosti u izborni proces oslabilo i da je nužno da se on učini pravičnim, transparentnim i odgovornim kao i da se izbroji svaki glas birača. Vrijeme je, rečeno je danas, da se utvrdi paket izmjena koji bi blagovremeno bio predstavljen građanima a primjenjivao bi se i na izborima u oktobru i u narednom periodu”, navodi se u saopštenju.

Članovi Radne grupe za izmjene izbornog zakonodavstva Parlamentarne skupštine BiH iznijeli su prve reakcije na ponuđeni prijedlog zakonskih izmjena, a ostavljen je prostor da se konkretnije primjedbe i sugestije iznesu tokom nastavka razgovora. Izraženo je i opredijeljenje da Radna grupa po potrebi intenzivira rad kako bi posao izmjena izbornog zakonodavstva bio okočan na vrijeme i svakako prije raspisivanja općih izbora.