Članovi Kolegija PDPSBiH razgovarali za visokim gruzijskim zvaničnikom

060318 kolegij oba doma – mvp gruzije 9a

Članovi Kolegija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, zamjenici predsjedavajuće Doma Mladen Bosić i Šefik Džaferović, razgovarali su danas sa zamjenikom premijera i ministrom vanjskih poslova Gruzije Mikheila Janelidzea koji boravi u službenoj radnoj posjeti našoj zemlji.

U razgovorima je izraženo zadovoljstvo zbog dobrih političkih odnosa BiH i Gruzije i činjenice da oni nisu opterećeni međusobnim otvorenim pitanjima. Međutim, kada je posrijedi saradnja na privrednom planu konstatirano je da je ona vrlo slaba i da treba ulagati dodatne napore kako bi se robna razmjena unaprijedila.

Posebna pažnja posvećena je potrebi jačanja međuparlamentarnih veza i saradnji krovnih zakonodavnih tijela kako na bilateralnom planu tako i u okviru međunarodnih institucija u kojima Bosna i Hercegovina i Gruzija djeluju kroz parlamentarne delegacije. Izražena je također želja da u skoroj budućnosti predsjednik Parlamenta Gruzije posjeti našu zemlju kao i da se ostvaruju snažniji kontakti parlamentarnih radnih tijela dvije prijateljske zemlje.

Tokom današnjeg razgovora članovi Kolegija Predstavničkog doma izrazili su nadu da će Gruzija na miran način i u okviru međunarodnogh prava razriješiti probleme koje ima u područjku Južne Osetije i Abhazije kao i da će uspješno nastaviti svoj put ka euroatlanskim integracijama. (kraj)