Sarajevo

Članovi Komisije očekuju do kraja godine imenovanje novog Vijeća ministara BiH

Komisija za pripremu izbora Vijeca ministara

“Prijedlog HDZ-a za predsjedavajuću Borjanu Krišto već je poslan Predsjedništvu BiH i tamo teku rokovi i čim on dođe do Predstavničkog doma PS BiH unutar tri dana poslovnička je obaveza da Komisija odradi svoj posao koji se tiče izbora predsjedavajuće i ostalih ministara”, pojasnio je Kožul

Članovi Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara Bosne i Hercegovine izrazili su danas, nakon konstituirajuće sjednice, nadu da će novo Vijeće ministara biti formirano vrlo brzo, a možda čak i do Nove godine.

Za predsjedavajućeg Komisije izabran je Predrag Kožul (Hrvatska demokratska zajednica – HDZ) koji je novinarima kazao da je današnja sjednica bila jedan korak u imenovanju Vijeća ministara, a sve je napravljeno u dobroj atmosferi na konkretan i konstruktivan način.

Smatra da se cijeli posao oko imenovanja novog saziva Vijeća ministara može dogoditi unutar ove godine što je važno zbog niza poslova koji pred tim vijećem ministara stoje, a jedan od njih je i budžet za narednu godinu te je dodao da bi bilo dobro da taj budžet bude na vrijeme usvojen što je važno za funkcioniranje institucija BiH i njihovo poslovanje.

– Prijedlog HDZ-a za predsjedavajuću Borjanu Krišto već je poslan Predsjedništvu BiH i tamo teku rokovi i čim on dođe do Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH unutar tri dana poslovnička je obaveza da Komisija odradi svoj posao koji se tiče izbora predsjedavajuće i ostalih ministara – pojasnio je Kožul.

Član Komisije Milan Petković iz Ujedinjene Srpske najavio je da će Komisija ponovo zasjedati nakon što im bude dostavljen prijedlog kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara.

Član Komisije Darko Babalj (Srpska demokratska stranka – SDS) pitao je danas na osnovu čega će se praviti buduća vlast, ocjenjujući da će oni biti suočeni s blokadama jer još uvijek nisu završeni posredni izbori te se, kaže, građani nemaju čemu nadati.

Za zamjenike predsjedavajućih izabrani su Sanja Vulić (Savez nezavisnih socijaldemokrata – SNSD) i Nihad Omerović (Narod i Pravda).

Predsjednici Socijaldemokratske partije (SDP), Naroda i Pravde, Stranke za BiH i Naše stranke Nermin Nikšić, Elmedin Konaković, Edin Forto i Semir Efendić te predsjednik HDZ-a jučer su dogovorili detalje formiranja federalne, ali i državne vlasti.

Prethodno su blok od osam stranaka i HDZ potpisali dokument, koalicioni sporazum, krajem novembra nazvan “Smjernice, načela i ciljevi u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za period 2022. – 2026. godine”.

Blok od osam stranaka čine Socijaldemokratska partija BiH, Narod i pravda (NiP), Naša stranka (NS), Stranka za BiH (SBiH), BH Inicijativa Fuad Kasumović, Pokret demokratske akcije (PDA), Nezavisna bosanskohercegovačka lista (NES) i stranka Za nove generacije (ZnG).