Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

goražde

Članovi Nadzornog odbora Ginexa uz obezbjeđenje napustili zgradu, nisu proveli odluku Vlade FBiH

ginex – protesti – fena (1)

Radnici koji i dalje protestuju u krugu kompanije pozdravili su ovaj potez, ali ne odustaju od zahtjeva za poništenje odluke o smjeni uprave na čelu sa direktoricom Muneverom Fočo.

Nadzorni odbor kompanije UNIS Ginex večeras je izdao obavijest da se odgađa postupanje prema današnjoj odluci Vlade FBiH o davanju prethodne saglasnosti Nadzornom odboru za donošenje odluke o razrješenju dužnosti članova uprave Društva, dok se ne obave razgovori sa sindikatom i Federalnim ministarstvom energije, rudarstva i industrije, a s ciljem postizanja kompromisa.

Takođe, iz istog razloga, odgođeno je i postupanje prema odluci Vlade FBiH za davanje prethodne saglasnosti Nadzornom odboru privrednog društva UNIS Ginex, za imenovanje vršilaca dužnosti članova Uprave društva, koja je takođe donesena na jučerašnjoj sjednici.

U obavijesti koju je radnicima saopćila direktorica Munevera Fočo, navedeno je da se razgovori očekuju krajem sljedeće sedmice.

Radnici koji i dalje protestuju u krugu kompanije pozdravili su ovaj potez, ali ne odustaju od zahtjeva za poništenje odluke o smjeni uprave na čelu sa direktoricom Muneverom Fočo.

Članovi Nadzornog odbora su uz intervenciju obezbjeđenja, večeras kasno uspjeli napustiti zgradu uprave..

Odluku o smjeni rukovodstva na čelu sa direktoricom Muneverom Fočokoju koju je jučer potvrdila Vlada FBiH dočekali su burnim reakcijama, a od Nadzornog odbora i dalje zahtijevaju povlačenje odluke, a u suprotnom prijete potpunom blokadom grada.

Podršku uposlenicima ovog privrednog giganta daju i građani Goražda koji su i sinoć stigli u krug preduzeća.

Vlada Federacije BiH je jučer na hitnoj, telefonskoj sjednici, donijela odluku kojom daje prethodnu saglasnost Nadzornom odboru privrednog društva UNIS “GINEX” d.d. Goražde za donošenje odluke o razrješenju dužnosti članova Uprave togprivrednog društva, prije isteka mandata na koji su imenovani, i to direktora društva Munevere Fočo, izvršnog direktora za ekonomiku, marketing i komercijalne poslove Admina Pešteka i izvršnog direktora za proizvodnju Hasana Tafru.

Donesena je i odluka kojom se daje prethodna saglasnost Nadzornom odboru privrednog društva UNIS “GINEX” d.d. Goražde za imenovanje vršilaca dužnosti članova Uprave tog privrednog društva, do okončanja konkursne procedure, a najduže na vremenski period do dvanaest mjeseci, i to Hasana Tafre za vršioca dužnosti direktora društva, Admina Pešteka za vršioca dužnosti izvršnog direktora za ekonomiku, marketing i komercijalne poslove i Hajdara Drlje za vršioca dužnosti izvršnog direktora za proizvodnju.

Protesti radnika Ginexa traju od popodnevnih sati kada je i obustavljena proizvodnja.