Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Članovi Predsjedništva BiH do 2. marta da se izjasne o statusu Softića

predsjednistvo bih (1)

Pismo koje je članovima Predsjedništva BiH uputio Međunarodni sud pravde u Hagu, datirano je na 24.februar ove godine i adresirano na Mladena Ivanića, predsjedavajućeg, te bošnjačkog i hrvatskog člana Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića.

U pismu se traži pojašnjenje od sve trojice članova Predsjedništva BiH vezano za legitimaciju Sakiba Softića kao agenta BiH pred tim Sudom, a u vezi s podnošenjem zahtjeva za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije za genocid donesene 2007. godine.

U pismu Međunarodnog suda pravde navodi se da su ovom Sudu u vezi s osporavanjem legitimiteta pisali predsjedavajući Predsjendištva BiH Mladen Ivanić i to 13. Jula 2016., te ministar vanjskih poslova 3. februara 2017. godine.

U pismu koje potpisuje registrar Međunarodnog suda pravde u Hagu Philippe Couvreur, navodi se da se odgovor od članova Predsjendištva BiH očekuje do 2. marta ove godine.

U pismu se također obavještavaju članovi Predsjedništva da je zahtjev za reviziju presude primljen na registri Suda. Međutim, kako se navodi, na registru su 13. jula 2016. i 3. februara 2017. godine zaprimljena i pisma Mladena Ivanića i ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnatka.

– U tim pismima gospodin Ivanić i gospodin Crnadak dali svoje poglede na moguće popunjavane zahtjeva za reviziju presude. Obojica su pojasnili ” da nema odluke o reviziji presude prihvaćene od strane Predsjedništva BiH”, niti odluke o davanju mandata Sakibu Softiću ili nekome drugom – navodi se u pismu Suda.