Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sastanak u Tirani

Članovi Predsjedništva BiH sa Mogherini: Podrška evropskoj perspektivi BiH

mogherini predsjednistvo

Tema sastanka je bila formiranje vlasti u Bosni i Hercegovini, te ispunjenje preostalih uvjeta za stjecanje kandidatskog statusa

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović sastali su se u Tirani sa posebnom gošćom ovogodišnjeg susreta lidera Brdo – Brijuni procesa, visokom predstavnicom EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federicom Mogherini.

Tema sastanka je bila formiranje vlasti u Bosni i Hercegovini, te ispunjenje preostalih uvjeta za stjecanje kandidatskog statusa.

Iskazana je potreba da se, uzevši u obzir trenutna situacija, održi pozitivna dinamika u evropskom putu zemlje.

Visoka predstavnica EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini ponovila je podršku evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine.

Članovi Predsjedništva BiH su iskazali zahvalnost na dosadašnjoj podršci i istaknuli uvjerenje da će Mišljenje Evropske komisije biti pozitivno, te da će status kandidata za članstvo u EU biti ubrzo potom donesen.

Na kraju susreta su uputili poziv visokoj predstavnici EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federici Mogherini da posjeti Bosnu i Hercegovinu.

U ime člana Predsjedništva BiH Željka Komšića sastanku je prisustvovao izaslanik Branimir Jukić, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.