BiH

Na poziv vučića

Članovi Predsjedništva BiH u Beogradu na trilateralnom sastanku sa Srbijom i Turskom

08/10/2019

Prema protokolu, nakon predviđenog trilateralnog samita, bit će položen kamen temeljac za izgradnju autoputa Beograd - Sarajevo, na lokaciji Sremska Rača

Članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović učestvovaće danas u Beogradu na trilateralnom sastanku Srbije, BiH i Turske, a potom u Sremskoj Rači prisustvovati ceremoniji polaganja kamena temeljca za izgradnju auto-puta Beograd-Sarajevo.

Trilateralni sastanak članova Predsjedništva BiH sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsjednikom Turske Tajipom Redžepom Erdoganom biće održan u Palati Srbija.

Članovi Predsjedništva BiH učestvovaće na trilateralnom sastanku na poziv predsjednika Srbije.

Ovom sastanku prethodiće zajedničko fotografisanje ispred Palate Srbija, a nakon susreta u 13.45 časova planirane su izjave za medije.

Vučić, Erdogan i članovi Predsjedništva BiH u 16.00 časova prisustvovaće ceremoniji polaganja kamena temeljca za izgradnju auto-puta Beograd-Sarajevo u Sremskoj Rači.

Početak radova na auto-putu Beograd-Sarajevo svečano će biti ozvaničen deset mjeseci od potpisivanja komercijalnog ugovora za izradu planova detaljne regulacije, projektovanje i izgradnju dionica saobraćajnice u koju će biti uloženo 250 miliona evra.

Prema podacima Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije, ovaj auto-put gradiće se u dva pravca Bijeljina – Sremska Rača (granica sa BiH) – Kuzmin dužine oko 18 kilometara i Požega – Kotroman (granica sa BiH) dužine oko 60 kilometara.

Za pripremu planske, projektne i tehničke dokumentacije i izvođenje radova na dionici Sremska Rača-Kuzmin predviđeno je 225 miliona evra, a za za dionicu Požega-Kotroman 25 miliona evra. Projekat će se finansirati iz zajma turske Eksim banke i budžeta Srbije.

Pripremni radovi na izgradnji mosta na Savi u Sremskoj Rači, na dionici auto-puta Kuzmin-Sremska Rača, počeli su krajem avgusta. Dionica je projektovana kao klasičan autoputni profil sa dvije vozne i jednom zaustavnom trakom za svaki smijer vožnje i srednjim razdjelnim pojasom, za brzinu od 130 kilometara na čas.

Dionica auto-puta od Kuzmina do Sremske Rače projektuje se kao dio budućeg autoputnog pravca prema Bijeljini.

Glavni objekat na trasi auto-puta je most preko rijeke Save kod Sremske Rače dužine oko 1,3 kilometara. Pored mosta predviđena je i izgradnja graničnog prelaza.

Dionica auto-puta Požega-Užice-Kotroman (granica sa BiH) sa Koridorom 11 povezuje se u Požegi, a od Požege preko Moravskog koridora se povezuje u Pojatama sa Koridorom 10.

Komentari

Autor: Srna

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.