Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Član Predsjedništva BiH

Dodik uoči sastanka u Beogradu: Ovo je sramota

Dodik je upitao o čemu bi se u takvoj situaciji moglo pričati na sastanku u Beogradu

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je sramota što članovi Predsjedništva BiH sutra u Beograd na trilateralni sastanak BiH-Srbija-Turska idu bez zajedničkog stava, istakavši da predsjedavajući Željko Komšić nema inicijativu za dogovor.

Dodik je istakao da se u vrijeme kada je bio predsjedavajući Predsjedništva BiH zalagao da se riješi pitanje državnog ugovora sa Srbijom i Turskom, te da je i od Vijeća ministara u tehničkom mandatu tražio da se to riješi.

On je istakao da Predsjedništvo BiH niko ne uvažava u Vijeću ministara BiH.

Naglasivši da je trebalo riješiti pitanje međudržavnog ugovora Srbije i BiH o dodirnim tačkama kuda će prolaziti autoput Beograd-Sarajevo, Dodik je ponovio da ništa od toga nije urađeno.

“Ovo je sramota, mi naprosto idemo tamo, a predsjedavajući nema inicijativu da se nešto desi i dogovori. Niti je sazvao, niti komuniciramo telefonom”, rekao je Dodik za Federalnu televiziju.

Dodik je upitao o čemu bi se u takvoj situaciji moglo pričati na sastanku u Beogradu.

On je naveo da je od turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana koji je ljetos boravio u BiH tražio da omogući BiH povoljniji ugovor nego što ima sa Srbijom.

Dodik je rekao da je pitanje, ukoliko se ponudi zajednička izjava u Beogradu, šta bi uime BiH trebalo pisati u tom dokumentu, budući da nema usaglašenog stava među članovima Predsjedništva BiH.

Član Predsjedništva BiH smatra da bi najbolje bilo brzo formirati Vijeće ministara, i to u roku od sedmicu ili dvije i krenuti sa rješavanjem ekonomskih pitanja, te zamoliti Tursku i Srbiju da BiH daju dodatni period za usaglašavanja.

Kada je riječ o turskim državljanima u BiH koje vlasti Turske sumnjiče za pripadnost Feto organizaciji, čije izručenje od BiH traži turski predsjednik, Dodik je naveo da je to dodatni problem, ali da nije odgovoran da odgovora na to pitanje.

“Riječ je o turskim građanima. Treba uraditi kao što se radi i u slučajevima kada BiH traži izručenje svojih građana. Ako Turska traži izručenje svojih građana i ako ti ljudi nemaju državljanstvo ove zemlje, zašto ih onda zadražavamo ovdje?”, upitao je Dodik.