BiH

Razgovarali o političkoj situaciji

Članovi Predsjedništva BiH u Briselu se sastali s komesarom Hahnom

29/10/2019

Tema susreta je bila i regionalna saradnja u kontekstu pristupa regije zapadnog Balkana evropskim integracijama

Članovi Predsjedništva BiH susreli su se u Briselu s komesarom za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannesom Hahnom.

Izražena je zahvalnost za kontinuiranu podršku i posvećenost Evropske unije i njenih institucija eurointegracijama BiH, kao i za izražene napore da u prethodnom mandatu Evropske komisije Bosna i Hercegovina napravi značajne rezultate na evropskom putu, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Razgovarano je o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i procesu formiranja vlasti na svim nivoima u BiH, ali i o kontinuiranoj i snažnoj opredijeljenosti BiH za evropske integracije.

Tema susreta je bila i regionalna saradnja u kontekstu pristupa regije zapadnog Balkana evropskim integracijama, te posljednjih odluka Evropskog vijeća o odlaganju pregovora za pristup Republike Albanije i Republike Sjeverne Makedonije.

Istaknuto je da se treba usredotočiti na ekonomski razvoj regije, jačanje tržišta i da treba prebaciti fokus na ekonomski razvoj, jer je i ekonomski uticajnija i razvijenija regija poželjnija EU.

Članovi Predsjedništva BiH poželjeli su uspjeh na novoj funkciji komesaru Hahnu i izrazili nadu da će se evropski put BiH i zemalja regije nastaviti.

Dodik je naveo da su Komšić i Džaferović naglasili da su za put BiH i u EU i u NATO, dok je on istakao da je za saradnju samo na evropskom putu.

“Razgovarali smo o situaciji u EU i u BiH, međusobno se upoznali i potvrdili razliku u viđenjima o samoj BiH od strane Predsjedništva BiH. Istaknuta je potreba da se usmjerimo ka evropskim integracijama i da se pitanja ne uslovljavaju”, naglasio je Dodik za “RTRS”.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.