Potpredsjednik EK s oštrom porukom

Članovi Predsjedništva obrukali se pred Borellom: Međusobni napadi na sastanku sa zvaničnikom EU

pred-borel

Borell: Nema više šupljih riječi. Samo akcija i napredak mogu pokrenuti Bosnu i Hercegovinu naprijed na putu pristupanja EU

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borell povodom nedavno održanog sastanka s članovima Predsjedništva BiH, a uoči sutrašnje sjednice Vijeća za vanjske poslove EU na kojoj će se razgovarati o BiH, poslao je jaku poruku liderima BiH, te je ujedno otkrio detalje sa pomenutog sastanka.

Piše: A. DUČIĆ

No, ovaj sastanak su obilježili međusobni napadi članovi Predsjedništva BiH Milorada Dodika, Željka Komšića i Šefika Džaferovića a to je u izjavi za javnost spomenuo i sam Borell.

-Bio je to težak sastanak, s mnogo napada i optužbi između tri člana Predsjedništva BiH. Sa svoje strane sam im poslao snažnu i jasnu poruku. Prvo, zapadni Balkan, uključujući Bosnu i Hercegovinu, prioritet su na dnevnom redu EU. Zbog toga sam zakazao raspravu o regiji na narednom Vijeću za vanjske poslove 10. maja. Naša posvećenost regiji i njenoj perspektivi prema EU ogleda se u nivoima financijske potpore EU bez presedana – uključujući ublažavanje utjecaja COVID-19 – naveo je Borell.

Kako dalje navodi, uoči sjednice Vijeća za vanjske poslove poslao je jasnu poruku liderima Bosne i Hercegovine (BiH) tokom važne diskusije s Predsjedništvom zemlje: Oni moraju prestati koristiti podijeljenu nacionalističku retoriku i umjesto toga usredotočiti se na brzi napredak o reformama.

– Prije deset dana imao sam video konferenciju s trojicom članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Miloradom Dodikom, Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem. Nadovezujući se na svoj snažni angažman posljednjih mjeseci, zatražio sam ovaj sastanak jer se politička atmosfera u Bosni i Hercegovini u posljednje vrijeme znatno pogoršala – rekao je Borell.

Dalje navodi da kada su prošlog novembra u Sarajevu obilježili 25. godišnjicu Daytonskog mirovnog sporazuma, Predsjedništvo BiH se obavezalo da će pojačati napore kako bi osiguralo da svi građani mogu živjeti dostojanstveno, uz obostrano priznanje, poštovanje i razumijevanje.

-Retorika koja dovodi u pitanje integritet Bosne i Hercegovine ide u suprotnom smjeru i mora se zaustaviti. Govoriti o secesiji, novim granicama, daljim etničkim podjelama ili ratu je opasno i neprihvatljivo. Stav EU se nije promijenio i neće se promijeniti: podržavamo teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine, a njena budućnost leži u EU kao ujedinjenoj i suverenoj zemlji. Snažno potičem svoje kolege da stanu na kraj svakom kontraproduktivnom diskursu i akcijama – poruka je Borella.

Dalje ističe, da kada je bio u Sarajevu prošlog novembra, imao je detaljnu razmjenu s članovima Predsjedništva BiH.

-Tada smo očekivali da će vlasti Bosne i Hercegovine iskoristiti ovu neizbornu godinu da se odlučno presele iz Daytona u Brisel, sa značajnim napretkom u provedbi 14 ključnih prioriteta utvrđenih u Mišljenju Evropske komisije još u maju 2019. Već je maj 2021 i nažalost do sada je postignut vrlo mali napredak. Građani BiH i države članice EU žele vidjeti veći napredak i žele ga vidjeti sada. Čelnici zemlje trebali bi iskoristiti priliku za predstojeću raspravu o FAC-u u maju i predstojeće Vijeće za stabilizaciju i pridruživanje EU-a i BiH kako bi iznijeli pozitivne vijesti. Oni bi trebali doći na stol s konkretnim rezultatima, a ne samo sa obećanjima, posebno kada smo ta obećanja već čuli. Nema više šupljih riječi. Samo akcija i napredak mogu pokrenuti Bosnu i Hercegovinu naprijed na putu pristupanja EU i dovesti do statusa kandidata. Nedostatak napretka i nastavak retrogradne retorike i djelovanja imali bi suprotan učinak – oštra je ali jasna poruka Borella.

Sutra će, kaže, na Vijeću vanjskih poslova EU razgovarati o situaciji na zapadnom Balkanu. Kaže da ova regija, u našem neposrednom susjedstvu, ima visok prioritet na dnevnom redu EU: želimo pratiti ove zemlje prema budućem članstvu u EU.

-Međutim, zapadni Balkan trenutno se suočava sa nekoliko ozbiljnih poteškoća, poput suzbijanja pandemije COVID-19, odnosa Beograda i Prištine, nedostatka napretka u pristupnim pregovorima Albanije i Republike Sjeverne Makedonije i trenutnih problema u Crnoj Gori. O svim tim pitanjima razgovarat ćemo sutra. Međutim, želio bih u ovom blogu naglasiti posebno tešku situaciju u Bosni i Hercegovini. Svjedoci smo uznemirujuće migrantske krize krajem prošle godine s vrlo nefunkcionalnim odgovorima bh. vlasti. Posljednjih sedmica negativni spin oko tekućih razgovora o neophodnim izbornim i ustavnim reformama kulminirao je raznim ‘ne-papirima’, od kojih su neki kritizirali EU / SAD zbog njihove uloge u pomaganju u tim naporima. Jedan od njih također je pozvao na prekrajanje granica u regiji i podjelu Bosne i Hercegovine po etničkim linijama, što je pogoršalo atmosferu i pokrenulo poticaj za secesionističku agendu i zapaljive reakcije – istaknuo je potpredsjednik Evropske komisije.

Dodaje da je prošle sedmice, zajedno sa ostalim zemljama zapadnog Balkana, Bosna i Hercegovina primila prvu seriju vakcina koje finansira EU iz specifičnog aranžmana koji smo napravili za regiju: 213.822 doze BioNTech / Pfizer od ukupno 651.000 za cijelu regiju dostaviti do kraja avgusta. EU cjepiva dolaze bez ikakvih veza – mi ih ne prodajemo, već ih doniramo.