Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo

Članovi Vijeća nacionalnih manjina BiH razgovarali s visokim komesarom OSCE-a

psbih (1)

Osvrnuli su se i na konstantan problem u vezi finansiranja udruženja i vijeća nacionalnih manjina, učestalu zloupotrebu u vezi s promjenom nacionalnog izjašnjavanja

Članovi Vijeća nacionalnih manjina BiH, predvođeni predsjedavajućim Vijeća Andrijom Svatokom, razgovarali su danas u Sarajevu s visokim komesarom OSCE-a za nacionalne manjine Kairatom Abdrakhmanovim, koji boravi u višednevnoj radnoj posjeti našoj zemlji.

Izražavajući zahvalnost na značajnoj podršci koju predstavnici Misije OSCE-a u BiH pružaju Vijeću nacionalnih manjina BiH u svim segmentima rada, članovi Vijeća upoznali su visokog komesara sa strukturom i načinom rada Vijeća nacionalnih manjina BiH, te s ključnim pitanjima i problemima s kojima se suočavaju u svom radu.

Naglasili su činjenicu da su pripadnici 17 priznatih nacionalnih manjina u BiH uglavnom integrisani u društvenu zajednicu, te da su kroz svoja društva i udruženja na nivou lokalnih zajednica dobro organizirani i da ostvaruju dobre rezultatate na polju obrazovanja, socijalne zaštite i rješavanja elementarnih egzistencijalnih pitanja.

Također, kazali su da BiH ima adekvatan institucionalni okvir i kvalitetna zakonska rješenja kojima se tretiraju prava nacionalnih manjina, ali da je ključni problem u implementaciji tih rješenja, te činjenici da kao pripadnici nacionalnih manjina mogu učestvovati u lokalnim nivoima vlasti, dok ih, kako su rekli, pojedine odredbe postojećeg Ustava i Izbornog zakona BiH onemogućavaju u učešću u institucijama na državnom nivou.

U tom kontekstu, podsjetili su visokog zvaničnika OSCE-a na neimplementirane presude Evropskog suda za ljudska prava kojima je naloženo otklanjanje diskriminatorskih odredbi u Ustavu i Izbornom zakonu BiH, te uspostava principa da svako ima pravo da bude biran i da bira pod jednakim uslovima.

Osvrnuli su se i na konstantan problem u vezi finansiranja udruženja i vijeća nacionalnih manjina, učestalu zloupotrebu u vezi s promjenom nacionalnog izjašnjavanja, te na složenu političku situaciju u zemlji koja se, kako su istaknuli, negativno reflektira i na pripadnike manjina.

Visoki komesar OSCE-a poručio je članovima Vijeća kako je važno da nastave sa aktivnostima na poboljšanju i afirmaciji svojih prava, te da će njegova institucija biti i dalje na raspolaganju kako bi pružila podršku nacionalnim manjinama u BiH – saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.